Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A „rezsicsökkentett” közműdíjak, illetve a közműtermékek idén várható piaci árának különbsége az előrelátható lakossági forgalommal felszorozva az állami költségvetés mérlegfőösszegének 5-7 százalékára rúghat - mondta a Népszavának Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. A konkrét összeget csak 2022-re durván kétezer milliárd forintra tette.

A több ezer milliárd forintos kiadási becslés az összes, hatósági díjas lakossági közműre vonatkozik. Az összeg az - érintett hazai termelőket, szállítókat, nagykereskedőket és szolgáltatókat is magukba foglaló - hazai közműrendszernek a hatóságilag alacsonyan tartott eladási tarifák, illetve a jóval magasabb piaci árak különbsége miatt elszenvedett vesztesége.

Bár ez első körben az érintett társasági mérlegeket rontja, ilyen helyzetben az állami tőkepótlás - legalábbis a köztulajdonú cégek esetében - előbb-utóbb elkerülhetetlen. Az elemző tapasztalatai szerint az energiatarifákat a költségvetésből támogató államok azok után, hogy a piaci árak elszabadulása tarthatatlan rést üt a költségvetésen, előbb-utóbb visszatáncoltak a piaci árak irányába. A szakértő azt nem kívánta megjósolni, hogy a magyar kormány milyen lépéseket tehet ebben az ügyben.