Magyarország számára kedvező döntést hozott a Világbank mellett működő vitarendezési fórum, az ICSID az AES Summit és az AES Tisza által indított beruházásvédelmi jogvitában - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az érvénytelenítési eljárás lezárásaként az eljáró bizottság megerősítette az ICSID választottbíróság 2010. szeptemberi ítéletét, amely szerint Magyarország nem sértette meg az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit az erőművi hatósági árak 2006-os bevezetésével. Az érvénytelenítési eljárás befejezésével az ügy véglegesen Magyarország javára dőlt el, a tárca szerint ráadásul az ilyen ügyekben kivételesnek tekinthető módon a magyar ügyvédi költségek megtérítésére is kötelezte az AES-t.

Az AES Tisza Erőmű Kft. és tulajdonosa, az AES Summit Generation Ltd. 2007-ben indítottak pert a magyar állam ellen a washingtoni székhelyű nemzetközi választott bíróság előtt. Álláspontjuk szerint Magyarország az erőművi hatósági árszabályozás 2006-os bevezetésével megsértette az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit, a felperesek úgy vélték, az AES Tisza és az MVM Zrt. közötti 2001-es megállapodásban rögzítetteknél jóval alacsonyabb hatósági árak előírása miatt sérelmet szenvedtek a társaság beruházásai.

A nemzetközi bíróság 2010 szeptemberében hozott, most megerősített ítéletének indoklásában kiemelte, Magyarország a hatósági árszabályozás bevezetéséhez kapcsolódó egyetlen intézkedése sem ütközik az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseibe. A bíróság az AES Summit Generation minden igényét - köztük a mint 30 millió dollár, mintegy 7 milliárd forint értékű kárigényét is - elutasította.

Az AES Borsodi Energetikai Kft. tavaly áprilisban jelentette be, hogy felfüggeszti a 90 megawatt kapacitású széntüzelésű tiszapalkonyai és a 71 megawatt kapacitású, biomassza-alapon működő berentei Borsodi Erőmű működését. Az akkori döntés nem érintette a cégcsoport érdekeltségébe tartozó harmadik, Tiszaújvárosban található, 900 MW-os Tisza II. erőművet, azonban idén márciusban ennek leállítását is bejelentették.