A Koncz Ferenc képviselő által jegyzett, A népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító szerint nem tartozna az adóköteles körbe a kakaópor, akkor, ha rendeltetésszerűen higított formában fogyasztandó és az így elkészített termék cukortartalma nem éri el 100 grammonként a 40 grammot, tehát a 40 százalékot.

A kormánypárti képviselő indoklásában emlékeztet rá, hogy a törvényjavaslat célja az élelmiszerpiac kínálatának elmozdítása az egészséges táplálkozás irányába, illetve az élelmiszergazdaság szereplőinek ösztönzése az egészséges étrendbe illeszthető termékek előállítására, ezzel párhuzamosan a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek termékadóval sújtása.

Ugyanakkor a törvényjavaslat hatálya alá tartozó kakaóital-porokat a magyar gyerekek 95 százaléka fogyasztja a tej kiegészítőjeként. Hozzáteszi: kakaóitalok jellemzően a gyermekek számára hasznos összetevőkkel (vitaminok, ásványi anyagok) dúsítva kerülnek forgalomba, mely összetevőkhöz - különösen a szegényebb rétegben - a gyermekek kizárólag a kakaóital-porokból jutnak hozzá. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy gyermekek jelentős része ilyen módon fogyaszt évente összesen 60 millió liter tejet. Ezért a kakaóital-porok fogyasztásának visszaesése egyben a tejfogyasztás csökkenését is maga után vonná - figyelmeztet a képviselő.

A kakaóitalok ezért rendeltetésszerűen higított formában nem eshetnek azonos megítélés alá a csokoládéval és egyéb édességekkel. Koncz Ferenc megjegyzi azt is: a kakaóitalok fejlesztésére és gyártására munkahelyek százai létesültek az elmúlt évtizedekben. Ezen munkahelyeket is veszélybe sodorhatja a törvényjavaslatban szereplő mértékű adó.