Az MNB 2014 decemberében kezdte meg a Fejlődés és tradíció jegyében megújított, korszerűbb forintbankjegyek kibocsátását az új 10 ezer forintossal, melyet 2015 decemberében a 20 ezer forintos címlet követett. A lakosság és a gépek, automaták számára is egyszerűbb, megbízhatóbb azonosítás lehetőségét biztosító új bankjegyek bevezetése sikeres volt, részarányuk a készpénzforgalomban dinamikusan növekszik.

A jegybank a több éves cserefolyamat során, az új bankjegyek térnyerésével összhangban, mindvégig biztosítani kívánja a készpénzforgalom hatékony működésének feltételeit. Ennek érdekében az európai szinten korszerű, magas fokon automatizált hazai készpénzciklus által támasztott követelményekhez igazodva, a sikeres nemzetközi gyakorlatokat követve, 2018-ra elérhető lesz az a minden felhasználó számára ideális körülmény, amelyben minden címletből már csak az új, korszerűbb változatok lesznek forgalomban.

Kép: Napi.hu

A jelenleg még forgalomban lévő címlet változatok csökkentésének első lépéseként a Magyar Nemzeti Bank 2016. december 31-i határnappal a készpénzforgalomból bevonja a 2015 előtt kibocsátott, régi 20 ezer forintos bankjegyeket. A bevonásra kerülő régi bankjegyek év végéig még az újakkal együtt használhatók a készpénzforgalomban, azt követően azonban már csak a 2015 decemberétől forgalomba hozott új húszezres bankjegyek lesznek használhatók a vásárlások során.

A régi bankjegyeket a bevonás napját követően a hitelintézetek és a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig húsz évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.

Az MNB monetáris tanácsa 2013-ban döntött arról, hogy 2018-ig megújítják a forint bankjegyeket. A folyamat részeként 2014 decemberében új tízezres, 2015 decemberében pedig új húszezres bankjegyeket vezettek be - mondta Pataki Tibor, a jegybank készpénzlogisztikai igazgatója. A hitelintézetek és a Magyar Posta a bevonás napját követően még három évig, az MNB pedig 20 évig - 2036 decemberéig - névértéken, díjmentesen becseréli a régi 20 ezer forintosokat.

A bankjegyek cseréjét úgy ütemezték, hogy illeszkedjen az egyébként is szükséges pótlásokhoz. Az új címletek bevezetése Pataki Tibor szerint sikeres volt: az új tízezresekből már 122 millió darab van forgalomban és ezek adják a forgalomban lévő tízezresek közel 80 százalékát, az új húszezresekből pedig eddig 38 millió darab kerül forgalomba, részesedésük pár hónap alatt elérte a 31 százalékot.

A megújított 20 ezer forintossal kapcsolatos tájékoztató kiadványok, valamint a témában felmerülő gyakori kérdésekre adott válaszok az MNB honlapján a Bankjegy és érme menüpont alatt - letölthető formában is - elérhetők.

A kibocsátó célja a párhuzamos forgalmazási idő lerövidítése, hogy a csereidőszak végére optimális készpénzforgalmi környezet jöjjön létre, 2018-ra minden forgalomban lévő címletből csak a megújított változat legyen forgalomban. Egyebek mellett fontos szempont a készpénz hamisítás elleni hatékony védelme is - ismertette az igazgató.

A teljes bankjegysorozat cseréjének költsége 2018-ig 14-16 milliárd forint, de ennek mintegy 60 százaléka a természetes használatból eredő pótlás miatt amúgy is felmerült volna. A többletköltségeket hosszabb távon kiegyenlíti, hogy az új bankjegyek korszerű, új technológiák alkalmazásával készülnek, ami hatékonyabb gyártást tesz lehetővé.

Változott a határidő

Az első forgatókönyv szerint a régi húszasokkal 2016. december 31-ig lehetett volna fizetni bárhol, de a jegybank december elején közölte, hogy egy évvel, 2017. december 31-ig meghosszabbítja a régi - 2015 előtt kibocsátott - húszezresek bevonási határnapját.

Bár a készpénz "halálát" már sokszor megjósolták, a statisztikai adatok ezt nem támasztják alá, az elmúlt két évben évi 15 százalékkal nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége. Jelenleg 400-420 millió darab bankjegy van forgalomban, amelyeknek az értéke meghaladja a 4000 milliárd forintot. A forgalomba kerülő készpénz mennyiségét a gazdaság igénye határozza meg - mondta az igazgató, aki szerint az MNB is preferálja a készpénz nélküli fizetési módok terjedését.

(Képünkön a régi húszezres látható.)