A jogszabály-tervezet egyelőre csak nagyon szűk körben forgott, hivatalos egyeztetés még nem volt, így mindez nem tekinthető kormányzati álláspontnak, a szöveget az agrártárca sem támogatja - értesült a lap. Több aggályos pontot is tartalmaz a szövetkezeti törvény tervezetének egyik, még korai fázisban lévő verziója Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára szerint.

"A tervezet kimondja, hogy az agrárgazdasági szövetkezetek tagja kizárólag földműves lehet. A mostani szövetkezetek azonban integráló szervezetek is, boltjaik, és - kis számban ugyan - de kisebb feldolgozóüzemeik is vannak. Az ezekben dolgozó tagok alkalmazotti státuszt töltenek be. Az a szándék, hogy csak földműves lehessen tag, őket is, és a csaknem felerészben nyugdíjas tagokat is kizárhatná a szövetkezésből" - vélekedett a főtitkár.

Horváth Gábor szerint ennél is nagyobb probléma, hogy a készülő tervezet szerint szövetkezet nem vehetné igénybe a földalapú támogatást, amelyet a hatályos jogszabályok szerint a művelő kaphat meg.

A tervezet arra kötelezné a szövetkezeteket, hogy a törvény életbe lépését követő hat hónapon belül a tagok nevén lévő átalakított befektetői részjegyeket - a korábbi üzletrészeket - fizessék ki a tagoknak, ami főtitkár szerint teljesen ellehetetlenítené a szövetkezeteket.