A szerdai napon a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) még azon az állásponton volt, hogy a háborút kezdeményező Oroszország, és az őt segítő Fehéroroszország atlétái részt vehetnek a pénteken kezdődő játékokon, ha azt semleges színekben teszik.

A bejelentésük szerint azonban annyi állam fenyegette meg őket azzal, hogy nem vesznek részt a paralimpián, hogy végül úgy döntöttek kitiltják a két ország versenyzőit.

A paralimpiai bizottság közölte, megértik a többi résztvevő ország elégedetlenségét, és jobbnak látták hallgatni kritikájukra. A döntésükben az is közrejátszott, hogy a pekingi paralimpiai faluban egyre nőttek a feszültségek. Sajnos a helyzet ott is tarthatatlanná vált, így már nem tudták vállalni a felelősséget a résztvevő atléták épségéért, ami elsődleges szempont az IPC számára.

"Ezt szem előtt tartva, valamint a játékok integritásának és az összes résztvevő biztonságának megőrzése érdekében úgy döntöttünk, hogy elutasítjuk az RPC (Orosz Paralimpiai Bizottság) és az NPC Belarus (Fehérorosz Nemzeti Paralimpiai Bizottság) sportolói nevezését.

Az IPC azt is hozzátette, sajnálja, hogy a kitiltott 83 sportolót ilyen helyzetbe hozta az őket delegáló országok kormánya, de ha Pekingben maradtak volna, minden bizonnyal annyian szálltak volna ki a paralimpiából, hogy lehetetlen lett volna megtartani a tornát.

Magyaroszág ötödik alkalommal képviselteti magát téli paralimpián. Idén egyetlen versenyzőt küldünk Pekingbe, a 25 éves Dumity Richárdot, aki ülősízéssel vesz részt a versenyen.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.