Magyarországon elsőként elinduló finanszírozási formát (feltételesen visszatérítendő támogatás) alkalmazó felhívás az Európai Unióban is egyedülállónak számít, ez idáig mindösszesen Portugáliában érhető el hasonló elven működő pályázat - hangsúlyozta az államtitkár a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) új EU-s forrásainak elosztásáról.

A Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása című kiírásban a mikro-, kis- és középvállalkozások 5 és 40 millió forint közötti támogatást igényelhetnek új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek kialakításához, valamint ezekhez kapcsolódó információs technológia-fejlesztésekhez - ismertette Rákossy Balázs.

A konstrukcióban a pályázó teljesítménye a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projektmegvalósítást követő fenntartási időszakban való visszamérése révén kerül összevetésre a beadáskori állapottal. Ezen eredményességmérési szempontok teljesítésének végén születik döntés a visszatérítési arány mértékéről, azaz a pályázó részleges vagy teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt visszatérítendő támogatás visszafizetése alól.

Az államtitkár szerint fontos részlet, hogy a várakozások szerint az eredményességhez kötött visszatérítési arány miatt a kedvezményezettek kiemelt figyelmet fognak fordítani a - várhatóan jövőbeli gazdálkodásukra is jelentős hatással bíró - projektek hatékony végrehajtására.

A feltételesen visszatérítendő támogatási forma alkalmazásával olyan fejlesztések támogathatóak, amelyek eredményeképpen a kedvezményezettek a saját múltbeli pozíciójukhoz képest mérhető fejlődést érnek el - jegyezte meg.

Amennyiben a pályázati konstrukció tapasztalatai visszaigazolják majd a várakozásainkat, és sikereket ér el ez az új támogatási forma, akkor a jövőben hasonló pályázati kiírások magasabb keretösszeggel való megjelenésére is lehet számítani - tette hozzá az államtitkár.

A program keretében a tervek szerint több mint ötven vállalkozás technológiai modernizációja valósulhat meg, a támogatási kérelmeket 2019. november 21-én 9.00 órától lehet benyújtani - ismertette az államtitkár.