A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet részletezi az energetikai felülvizsgálat szabályait, ezek egy kis része a társasházakat is érinti, de csak 2022. első napjától, vagyis közel egy év múlva lép életbe a szigorítás.

Az energetikai felülvizsgálat a kazánokat, a hőszivattyúkat, és a légkondicionáló berendezéseket - ha vannak a társasházban ilyenek - érinti. A felülvizsgáló először a rendelkezésére bocsátott dokumentumokból vizsgálja meg a berendezéseket, de a fűtési rendszer esetén a kazánokat, a  vezérlőrendszereket és keringető szivattyúkat a helyszínen is megvizsgálja.

Amennyiben a felülvizsgálat megrendeléséről a társasház vagy lakásszövetkezet közgyűlése határozott, úgy az energetikai rendszer üzemeltetője - a felülvizsgálati jelentésben foglalt, a rendszer energiahatékonyságának javítására szolgáló ajánlásokat - a társasház vagy lakásszövetkezet következő közgyűlésén ismerteti.

Amennyiben a társasház az energetikai felülvizsgálati kötelezettség nem, vagy nem megfelelően teljesíti, úgy bírságolható. A bírság a fűtési rendszereknél

 

  • 70 kilowatt és 290 kilowatt közötti effektív névleges teljesítményű rendszer esetében 150 ezer,
  • 290 kilowatt feletti effektív névleges teljesítményű rendszer esetében 300 ezer forint.

 

A bírság a légkondicionáló rendszereknél, hőszivattyúknál

 

  • 70 kilowatt és 290 kilowatt közötti effektív névleges teljesítményű rendszer esetében 450 ezer,
  • 290 kilowatt feletti effektív névleges teljesítményű rendszer esetében 550 ezer forint.

 

A többszöri jogsértés a bírság másfélszeres emelésével jár.