Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Embert próbáló állapotok között operálnak az orvosok a nyári kánikulában a műtők harmadában, legalábbis a Magyar Kórházszövetség friss felmérése szerint. Ott, ahol nincs klímaberendezés - ablakot nyitni a fertőzésveszély miatt nem lehet - a műtők felforrósodnak. A helyiségben néhány óra alatt elfogy a levegő, a műtéti gázok és váladékok szaga miatt pedig elviselhetetlenné válik a bűz. Ilyen körülmények között szakember legyen a talpán, aki még egy-két óra múlva is képes koncentrálni - írta a Népszava.

Oláh Lajos DK-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésben firtatta Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetőjét, hogyan kívánja rendezni a kormány a kórházak műtőinek klimatizálását.

Rétvári Bence  parlamenti államtitkár válaszából a következők derülnek ki:

  • A nagy nyári hőmérsékleti csúcsok próbára teszik a klinika klímaberendezéseit.
  • A kapacitásokat korszerűsítéssel és beszerzéssel bővítik a Semmelweis Egyetem több klinikáján.
  • Az átmeneti időszakban a megfelelő ütemezéssel biztosítottak a műtétek, az intézmény betartja a legszigorúbb munkahelyi előírásokat, az illetékes hatóság pedig rendszeres ellenőrzést tart.

A képviselő megnyugtatására Rétvári közli,

a Kútvölgyi Klinikai Tömbben működő II. számú Sebészeti Klinika igazgatója hőség miatti rosszullétről nem értesült, a klinika folyadékhűtőjét az intézmény korábban megjavíttatta, a jelenlegi hibák garanciálisak, kijavításuk folyamatban van. A Semmelweis Egyetem stabil gazdálkodása lehetőséget termet arra, hogy az eszközök és infrastruktúra beszerzések megvalósuljanak. A klímaberendezések területén a meglévő egységek korszerűsítése mellett új légkondicionáló berendezések beszerzése történt meg az egyetem több klinikáján. Megtörtént a berendezések cseréje többek között az Urológiai Klinikán, a Korányi tömbben, az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikán, valamint az I. számú Sebészeti Klinika egyes műtőiben és a II.számú Gyermekgyógyászati Klinika egyes részein.

Ha mindez esetleg nem lenne elég, Rétvári még megjegyzi:

Amennyiben az intézményeknél igény van soron kívüli műszaki berendezésekkel kapcsolatos intézkedésekre, az ÁEEK vis maior keret terhére biztosítja az intézmények részére a szükséges forrást.

Szerettük volna megtudni, vajon hány kórház jelentkezett már a kórházfenntartó ÁEEK-nél "soron kívüli műszaki berendezésekkel kapcsolatos intézkedések" finanszírozására, ahonnan a következő választ kaptuk:

Ahogy azt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is egyértelművé tette a legutóbbi Kormányinfón, az ország gazdasága azt megengedi, hogy a műtők mindenhol légkondicionáltak legyenek. Ha ez nincs így, abban a kórház vezetőjének is van felelőssége, segítséget kell kérni az egészségügyi ellátótól, a tárcától, végső soron a kormánytól.

A teljes válasz itt olvasható.