A tárgyalásokon az Európai Uniót a magyar elnökség és az Európai Bizottság képviseli. A június 17-ig tartó találkozó célja a Kiotói Jegyzőkönyv lejártát követő időszakra szóló globális, átfogó, jogilag kötelező új éghajlatváltozási megállapodás létrehozása - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A bonni ENSZ-ülésszak - amelyen több mint 170 ország több mint 1200 szakembere vesz részt - elsődleges feladata az év végi dél-afrikai klímacsúcs előkészítése. A találkozón megrendezendő műhelytalálkozókon a fejlődő és a fejlett országok kibocsátás-csökkentési vállalásaikat tisztázzák, továbbá megerősítik azt a megállapodást, hogy a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius fok alatt stabilizálják.

A 2010. decemberi cancúni klímakonferencia a 2012. utáni időszak új globális éghajlatváltozási keretét előkészítő megállapodáscsomag elfogadásával zárult. Több kulcskérdésben előrelépés történt az új klímarendszer kialakítása érdekében, ugyanakkor a Cancúni Megállapodás csak kiindulási alap, amelyre építve legkorábban a 2011. évi dél-afrikai konferencián jöhet létre jogilag kötelező megállapodás.

Cancún után 2011. áprilisában, Bangkokban találkoztak először újra a tárgyalófelek és kijelölték a következő hónapok egyeztetéseinek főbb témaköreit. Ez a munka kezdődik hétfőn Bonnban.