A projekt keretében olyan komplex rendszer és berendezés épült meg, amelynek segítségével a világban először Magyarországon indulhat el a csökkentett deutériumtartalmú készítmények üzemi méretű gyártása a GMP előírásoknak megfelelően. A társaság az Új Széchenyi terv keretében 16,644 millió forint pályázati eszközbeszerzési támogatásban részesült, a teljes beruházás értéke meghaladja a 250 millió forintot - adta hírül a beruházó.

A HYD Kft. több mint 20 éve, 1993 óta folytat k+f tevékenységet a deutériummegvonással kapcsolatos - napjainkra nemzetközivé szélesedett - kutatások területén. A cég a világon elsőként indította el Magyarországon az ilyen irányú vizsgálatokat - Somlyai Gábor biológus szakmai vezetésével -, melynek eredményei egyértelműen igazolják a deutériummegvonás daganatellenes hatását.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezési eljárását a dokumentáció benyújtásával a napokban kérvényezték, ennek lefolytatása után megnyílhat a lehetőség arra, hogy a HYD cégcsoport további kutatási tevékenységéhez és a tervezett humán fázis II. klinikai vizsgálat lefolytatásához szükséges vizsgálati készítmények előállítása elindulhasson a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak megfelelően.