Az első negyed végére 75 százalékos éves hiányt vár a PM, ennél némileg kevesebb - 69,4 százaléka lett. A szezonalitás okai év eleji kamatkiadások, kórháztámogatások, illetve a MÁV támogatása. Ezen túl, mivel a gazdaság élénkülése is a második félévre várható - így a bevételek többsége is az utolsó hónapokban várható - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter újságíróknak.

Mind a bevételek, mind a kiadások teljesülése felette áll a prognózisnak, ugyanakkor a kiadási oldal fegyelmezett gazdálkodással tartható. Az adóbevételeknél nem látjuk igazoltnak azokat a véleményeket, amelyek szerint a prognózistól is elmaradnak - ahogy arra például az ÁSZ utal - mondta a pénzügyminiszter. Az adóbevételek 16 milliárd forinttal magasabbak az első negyedéves vártnál, a tb-járulékbevételek további tízmilliárdos plusz mutatnak.

A jövedéki adóbevételeknél csökken az elmaradás az év elejéhez képest, ugyanis mind az üzemanyagoknál a dohánytermékeknél és az alkoholoknál is jelentős tartalékolás volt megfigyelhető - márciusban már nőttek a bevételek - ami szintén arra utal, hogy a jövedéki adóbevételek elmaradása szezonális hatásokkal magyarázható.

A kamategyenleg ötmilliárd forinttal kisebb a vártnál az első negyedév végén.

Magánpénztári átlépőktől kapott egyszeri bevételek 63 milliárd forintnyi plusz bevételhez juttatták a kincstárt.

Kockázatokat nem az adóbevételeknél, hanem állami cégek gazdálkodásban mutatkozó feszültségeket említette a miniszter: a BKV tárgyalások lezárultak ott meglepetés nem várható - a MÁV támogatásának üzleti tervét a napokban fogadja el a kormány, amelyben arra törekszenek, hogy a MÁV minél gyorsabban jusson a közszolgálati támogatáshoz.

Malév még fekete doboz - hisz az átalakítási terv kidolgozása még folyik. A kormány szándéka, hogy még a kormányváltás előtt elfogadják a Malév finanszírozási tervét.

Oszkó szerint ezek a kockázatok nem haladják meg a GDP néhány tized százalékát, amit a tartalékok fedeznek: az általános tartalék még 41 milliárd forint van, a stabilitási tartalék és a kamatkockázati tartalék 148 milliárd forintja még a kormány(ok) rendelkezésére áll. Ezen néhány tized százaléknyi kockázatok kezelése kormányzati szándék kérdése - mondta Oszkó.

Ugyanakkor, ha egy kormány komolyabb reformokat kezd átalakíthatja hiánypályát - ez megint politikai döntés függvénye. Áprilisban fizetik ki a közszféra bérkiegészítését, illetve a május elseje miatti előrehozott bérkifizetések is ezt a hónapot terhelik - emiatt lesz magasabb az a hiány az elmúlt évekhez képest.