A liberálisok egyetértenek az MSZP programjában megfogalmazott méltányosabb közteherviselés megvalósításával, Kuncze Gábor szerint ezt elsősorban a vállalkozások és a magánszemélyek felé kellene biztosítani. Abban is egyetértés van a koalíciós pártok között, hogy a családi adózás nem jelent könnyebbséget az átlagos, illetve az alatti jövedelemmel rendelkezők esetében. A szocialistákkal szemben az SZDSZ ugyanakkor egységesen 20 százalékos egykulcsos adót javasol - derül ki a liberálisok honlapjáról. Kóka János gazdasági miniszter szerint az egykulcsos adó igazságos, a pénz annál marad, aki megkeresi. A politikus szerint az egykulcsos adó biztosítaná továbbá a környező országokkal szembeni versenyképességet,  miközben egyszerű volna az adót kiszámolni, behajtani és adminisztrálni.  Kóka hangsúlyozta, hogy a jelenleg 18 százalékkal adózók sem járnak majd rosszabbul az új rendszerrel, ami összességében mintegy 1,5 százalékos tehercsökkenést jelent. Az áfakulcs szintén 20 százalék lenne, ám az 5 százalékos kedvezményes tarifa megmaradna - ide tartozna például a tömegközlekedés is. Az iparűzési adót megszüntetné az SZDSZ, azt a 20 százalékos társasági adó váltaná ki. Ez a lépés a gazdasági miniszter szerint további köztehercsökkenést jelent, hiszen az iparűzési adó teljes kiváltásához 20 helyett, 24 százalékra kellene emelni a társasági adót.
Összességében a 1,5-2 százalékos jövedelemelvonás-csökkentés az állam bevételi oldalán az első évben 100 milliárd forint kiesést jelent, azonban a külföldi tapasztalatok alapján a második évtől kezdve várhatóan nőni fognak az adóbevételek - fogalmazott Kóka. Hozzátette: mindezzel párhuzamosan hozzá kell kezdeni a ma elsősorban az adórendszeren keresztül jelentkező szociális ellátórendszerek átalakításához.
A miniszter jelezte:elfogadja a Fidesz vitafelhívását és várja a hivatalos megkeresést. Az ellenzéki párt által megjelölt szerdai időpont azonban nem alkalmas, ugyanis azon a napon Putyin orosz elnökkel folytat majd megbeszélést a GKM vezetője.
A közrádió beszámolója szerint Kóka úgy véli: felvállalhatatlan és indokolatlan a Fidesz elnökének családi gépkocsi-programra tett ígérete.  A miniszter elmondta: az 1600 köbcenti alatti gépjárművek regisztrációs adójának eltörlése és autópálya-matrica díjának megfelezése 80-100 milliárd forinttól fosztaná meg a költségvetést.
A miniszter szavai szerint a javaslat megvalósítása esetén a magyar adófizetők fizetnék meg a külföldiek autózását is, míg például annak a magyar családnak, akinek van egy 15 éves, 2000 köbcentis autója, teljes árat kellene fizetne az autópályákon. Korábban az MSZP részéről hasonló érveket felhozva jelezték, hogy amennyiben ŰŰolcsóbb lenne a sztrádamatrica az 1600 köbcentisnél kisebb motorú autók számára, akkor ezt az Európai Unió előírásai szerint mindenkire alkalmazni kell, függetlenül attól, mely ország állampolgára.