Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar lakosság 67 százaléka ugyan tudott az elmúlt egy évben több-kevesebb rendszerességgel pénzt félretenni, de  csupán  12 százaléka bírná ki 12 hónapig jövedelem nélkül - ez derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült nemzetközi felmérésből.  

Az Ipsos MORI tíz olyan országban vizsgálta a többi között a lakosság pénzügyi helyzetét, hitelfelvételi szokásait, megtakarítási képességeit, ahol az IPF jelen van. A felmérésben Magyarország mellett Ausztrália, Csehország, Lengyelország, Lettország, Észtország, Litvánia, Románia, Spanyolország és Mexikó vett részt.

A felmérés azt mutatta, hogy a magyarországi válaszadók 45 százaléka úgy érzi: a személyes anyagi helyzete nem változott az elmúlt egy évben. 24 százalékuk szerint javult, 27 százalékuk szerint viszont  rosszabbodott a helyzete. A Provident szerint azonban az adatok így is pozitív trendről tanúskodnak, mivel tavaly ugyanerre a kérdésre csupán a megkérdezettek 19 százaléka válaszolt pozitívan.

A Magyarországon megkérdezettek 27 százaléka arról számolt be, hogy az elmúlt egy évben érdemben nem tudott félretenni a fizetéséből a hónap végén. A vizsgált kelet-európai országok közül nem ez a legrosszabb arány, azt Romániában mérték, 34 százalékkal. A legjobban a csehek állnak, ahol mindössze 18 százalék azok aránya, akik nem tudnak hó végén félretenni. A felmérésben minden tizedik magyar úgy nyilatkozott, hogy havi szinten nagy vagy számottevő összeget tudott megtakarítani.

Minden harmadik kölcsönkért

A felmérés alapján minden tizedik magyar szokott fix összeget félretenni hó végén. Minden negyedik megkérdezett azt közölte, hogy havi gyakorisággal, de változó összeget takarított meg, és minden harmadik válaszadó tudott valamekkora összeget, de nem rendszeresen megspórolni az elmúlt 12 hónapban.

Az elmúlt egy évben a magyarok 32 százaléka kért kölcsön vagy vett fel személyi hitelt valamilyen forrásból, ezen belül 15 százalék azok aránya, akik banktól vagy pénzintézettől kaptak hitelt, a többiek családtagoktól, barátoktól kértek kölcsön.