Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakossági állampapírok jellemzőinek egyértelműbb azonosítása érdekében az elnevezések egyszerűsítése és egységesítése mellett döntött az ÁKK Zrt.

A Féléves és Kamatozó Kincstárjegyek ezentúl Féléves és Egyéves Magyar Állampapírként, a Bónusz és Prémium Magyar Államkötvények pedig Bónusz és Prémium Magyar Állampapírként lesznek megvásárolhatók a forgalmazóknál - közölte az adósságkezelő.

Eszerint október 2-tól minden lakossági állampapír nevében megjelenik a Magyar Állampapír elnevezés, amely mint ernyőmárka fogja össze a termékportfóliót. A terméknevek egységesítése az átláthatóságot és a könnyebb értelmezhetőséget, beazonosíthatóságot is segíti.

Az ÁKK az állampapírok ismertségére vonatkozóan az elmúlt években többször végeztetett piackutatást a lakosság körében. Kiderült, hogy a többség számára az állampapírok elnevezése bonyolult, nehezen azonosíthatók a termékek. A "magyar állampapírról" általánosságban már sokan hallottak, de konkrét állampapírokat nehezen neveztek meg a megkérdezettek, és jellemzőik felsorolásakor is komoly nehézségekbe ütközött a válaszadó.

Az ÁKK ezért úgy döntött, hogy az elsősorban lakossági kisbefektetők számára értékesített állampapírok elnevezéseit egyszerűsíti. Ennek érdekében ezentúl néhány állampapír esetében a nevekben is egyértelmű lesz, hogy milyen futamidejű az adott állampapír, és nem tesz különbséget kincstárjegy és kötvény között. A "Bónusz" és "Prémium" fantázianevek a változó kamatozású állampapíroknál megmaradnak. Az új elnevezés egyértelműsíti az adott befektetési termékek futamidőbeli különbözőségeit.

Névkeringő
Jelenlegi névÚj név
Féléves Kincstárjegy (FKJ)Féléves Magyar Állampapír (FMÁP)
Kamatozó Kincstárjegy (KKJ)Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)
Kétéves Állampapír (2MÁP)Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP)
Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK)Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)
Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK)Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)
Prémium Euró Magyar Államkötvény (P€MÁK)Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP)
Forrás: ÁKK Zrt.

Címlapkép forrása: ÁKK Zrt.