Az Európai Unióban 2017-ben Magyarország nyerte el a legnagyobb adócsökkentő címet - büszkélkedett tavaly év végén a Pénzügyminisztérium. Mint írták: a kormány adócsökkentési politikája 2019-ben is folytatódik. Felsorolták a kétgyermekes családok adókedvezményének havi ötezer forintos emelését, a tej áfájának csökkentését, illetve a nyugdíj mellett dolgozók köztehermentességét - idézi a portál.

Az uniós adatszolgáltatásban már megjelentek a 2018-as költségvetési bevételekre vonatkozó számok. A statisztika is bontásban hozza a cégektől és a magánszemélyektől származó összegeket. A vállalatok két éve csökkenő mértékben járulnak hozzá az ország fenntartásához, miközben a magánszemélyek sarca elképesztő mértékben, két év alatt 26,2 százalékkal, nőtt.

Feltűnően kedveznek a cégek egyes csoportjainak

A lakossági befizetés az szja és egyéb (közte a kocsikra fizetendő) adókból, illetékekből tevődik össze. A forgalmi adó nem ebben a blokkban van, pedig a világbajnok magas elvonás nagy részét is a magánszemélyek kénytelenek állni (a cégek visszaigényelhetik). Emellett az összesített számban nincsenek benne azok az elvonások sem, amelyek miatt drágábbá váltak például az autóbiztosítások vagy a pénzügyi szolgáltatások, de a telefonálás is.

A számok alapján ugyanakkor a cégek sem tekinthető homogén egységnek. Miközben ugyanis a társasági adóból befolyt bevétel 2018-ban majdnem 40 százalékkal(!) esett az előző évihez képest, a kisadózók tételes adójából (Kata) 27,3 százalékkal több folyt be. A kisvállalati adóból (Kiva) pedig tavaly a 2017-esnél 86,2 százalékkal több származott.