Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Adóbevételekből ugyanis 200 milliárd forinttal több folyt be, mint tavaly ilyenkor és jelentős uniós átutalás is történt.

A fogyasztás emelkedéséből is nagyban profitál a magyar állam. Idén januárban ugyanis általános forgalmi adóból (áfa) 153,9 milliárddal, személyi jövedelemadóból (szja) 23,9 milliárddal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 23 milliárddal, míg jövedéki adóból 17,1 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint 2018 első hónapjában.

Eközben 222,9 milliárd forint uniós bevétel is érkezett, míg a kifizetések 89,3 milliárd forintot tettek ki, vagyis a költségvetés az uniós támogatások nélkül is többlettel zárta a hónapot. Tavaly januárban nem érkeztek uniós bevételek, akkor több mint 320 milliárd forintot kellett meghiteleznie a magyar költségvetésnek.

A friss adataok szerint 2019. januárban az államháztartás központi alrendszerének egyenlege a központi költségvetés 186,5 milliárdos, az elkülönített állami pénzalapok 23 milliárdos, illetve a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 35 milliárd forintos többletéből tevődött össze. Az uniós módszertan szerinti hiánycél idén a GDP 1,8 százaléka, mellyel párhuzamosan az államadósság aránya is tavalyhoz képest tovább mérséklődhet - mondta Varga Mihály a PM közleménye szerint. Az idei deficitcél valószínűleg tartható lesz - fogalmazott a tárcavezető az M1-en.