Összesen 17 költségvetési tételnél von el forrásokat a kormány, miután szerdán bejelentette a Pénzügyminisztérium, hogy a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítsa. A közlés szerint ehhez 755 milliárd forintnyi kiadást vágnak vissza.

A bejelentéskor nem részletezték, hogy honnan vonják el a forrásokat, de a legújabb Magyar Közlönyből kiderül, hogy számos területnél mérséklik a költekezést: 

  1. 400 milliárd forintot vonnak el a Gazdaságújraindítási Alapon belül a Beruházási Alapból. Itt nem világos, hogy pontosan milyen projektek finanszírozását fogják vissza, mert ezeket eleve nem nevezték meg az 550 milliárd forintos tételnél.
  2. A Paks II. Zrt. tőkeemelésénél a 270 milliárd forintos tőkeemelés helyett 40 milliárd forinttal kisebb, 230 milliárdos összeg lesz.
  3. A 30 milliárd forintos 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégia megvalósítási program teljes jövő évi keretét elvonják.
  4. A Beruházás ösztönzési célelőirányzatra 20 milliárd forinttal kevesebb, 60 milliárd jut a tervezett 80 milliárd forint helyett.
  5. 20 milliárd forintot elvonnak a turizmusfejlesztéstől, ami az eredeti keret felét jelenti.
  6. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos beruházási kiadásokat 15,75 milliárd forinttal csökkenti. Itt nem részletezik, hogy honnan vonnak el, de a HUMDA felel a magyar MotoGP-pálya építéséért.
  7. 15 milliárd forinttal tervez a kormány kevesebbet költeni az Adósságszolgálattal kapcsolatos jutalékok és egyéb költségek jogcímének dologi kiadás során.
  8. Az Egészséges Budapest Programnál 13,2 milliárd forint esik, ami a teljes keretet jelentené. Még 2019-ben egyezett meg a kormány és a főváros, hogy a kormány az Egészséges Budapest Program keretében 2020–2024 között évi 10 milliárd forinttal, tehát összesen 50 milliárddal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit. Az önkormányzatok a pénzt egyebek közt rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére fordíthatják. 
  9. 10 milliárdot vonnak el a Nagyvállalati beruházási támogatásoktól, így 15 milliárd marad a célra.
  10. 10 milliárd forintot veszít az MNV az ingatlanokkal és ingóságokkal kapcsolatos kiadásoknál
  11.  9 milliárd forinttól esnek el a külügyi fejlesztési és kutatási programok.
  12. 6,5 milliárd forinttal költenek kevesebbet a foglalkoztatási támogatásokra.
  13. 4,7 milliárd forintot vonnak el a fővárosi fejlesztésektől.
  14. 4,52 milliárd forintot veszítenek 2022-ben a Helyi Önkormányzatok támogatásai.
  15. 3 milliárd forinttal csökkentik az egyéb gazdaságfejlesztési programok előirányzatát.
  16. 2,1 milliárd forintot vonnak el az Emberi Erőforrások Minisztériuma közgyűjteményeitől.
  17. 1,5 milliárd forinttal kevesebb forrás jut reptéri fejlesztésekre.

A PM szerda esti közlésében azt írta: a magyar gazdaság újraindítása sikeres, a teljesítménye 6,1 százalékkal nőtt, a beruházások 12 százalék felett bővültek, a foglalkoztatottak száma 4,7 millióra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alá javult. Mindez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni.

Közben viszont a kormány jelentős kiadásokra készül: februárban a családosok visszakapják a 2021-ben befizetett szja-jukat, a nyugdíjasoknak 13. havi juttatást fizetnek, emelik a közmunkások bérét is. 

A legfrissebb adatok szerint az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt november végén; ezen belül a központi költségvetés 3610,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 347,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,0 milliárd forintos többletet értek e