A finanszírozási és államadósság-kezelési szempontból a forintpiac stabilitásának megőrzését, a piaci likviditás erősítését és a teljes körű piaci finanszírozás fenntartása mellett a nemzetközi hitelcsomag visszafizetésének folytatását tartja kiemeltnek a kormány - derül ki a pénteken parlamentnek benyújtott, jövő évi költségvetés törvényjavaslatából. Jövőre összesen 1,4 milliárd euró devizakötvény, valamint 3,2 milliárd SDR (3,7 milliárd euró) Nemzetközi Valutaalaptól lehívott hitel visszafizetése esedékes.

Számolnak az IMF/EU-támogatással

A tervezett devizakibocsátások mellett további devizaforrást jelent, hogy 2013-ban is jelentős volumenű fejlesztési célú, kedvező kamatozású hitel felvétele várható a nemzetközi fejlesztési intézményektől, amely 800 millió euró (239 milliárd forint) külföldi hosszú futamidejű forrás bevonását jelenti majd a kormány által jóváhagyott fejlesztési, beruházási programok megvalósításához - olvasható a törvényjavaslatban.

A központi kormányzat hiányának finanszírozását a tervek szerint forintkibocsátások biztosítják. A nettó forintkibocsátáson belül meghatározó a hosszúlejáratú forrást jelentő államkötvények értékesítése. A diszkontkincstárjegyek szerepe továbbra is az átmeneti likviditási igény biztosítása lesz. A finanszírozási célok között szerepel a közvetlenül a lakosságnak értékesített speciális állampapírok értékesítésének további erősítése, ezen belül főként a hosszú futamidejű Prémium Magyar Államkötvényeké.

Emelkednek a kamatkiadások

A központi költségvetés adóssága a jövő év végére a hiány finanszírozása miatt várhatóan 683,6 milliárd forinttal, 21 940,3 milliárd forintra növekszik, ami ugyanakkor a GDP 71,5 százalékára csökkenő adósságrátát jelent.

A nettó pénzforgalmi kamatkiadások várható összege 2013-ban 1226,3 milliárd forintot tesz ki, ami emelkedést jelent a 2012-es előirányzat 1005,7 milliárd forint nettó kamatkiadáshoz képest. A nettó kamatkiadások 2013-ban várhatóan a GDP 4 százalékát teszik ki, a 2012-es 3,4 százalék után. A kamatkiadások emelkedése részben a nominálisan emelkedő államadósságnak, részben a lejáró nemzetközi hitelcsomag piaci refinanszírozásának hatása, ugyanis a piaci hozamok meghaladják a hitelcsomag hozamát - áll a büdzséről szóló előterjesztésben.