Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 151,3 milliárd forintos pluszban volt január végén - jelentette kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

 

  • A központi költségvetés 84,4 milliárd forintos, 
  • az elkülönített állami pénzalapok 34,3 milliárd forintos,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 32,6 milliárd forintos többletet értek el.

 

Tavaly januárban 198,8 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere.  Az államháztartás központi alrendszerének idei pénzforgalmi hiányát a költségvetési törvény 3152,6 milliárd forintban szabja meg. A PM tájékoztatójából az MTI szerint kiderül az is, hogy a költségvetési törvény eredetileg 5,9 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycéllal számolt. A magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, ezért a kormány alacsonyabb, 4,9 százalékos hiánycél elérését tűzte ki. Ennek érdekében mintegy 755 milliárd forintnyi beruházás átütemezésére került sor, ezzel hazánk a tervezettnél hamarabb visszatérhet az egyensúlyi pályára. 

Az idei hiány alakulásáról beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. A szakember többek között azt mondta, két területen szállhat el a GDP 4,9 százalékára tervezett idei költségvetési hiány: az egyik a beruházások köre, a másik az európai uniós projektek megelőlegezése.