Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi években semmilyen bértárgyalás nem zajlott a kulturális szférában; az állam "rosszabbul viselkedik" munkáltatóként, mint a legtöbb magáncég - mondta el a petíció átadását megelőzően az Emmi Szalay utcai épülete előtt Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke. A petíciót az elmúlt hetekben nemcsak a KKDSZ tagjai, hanem a könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok és közművelődési dolgozók mintegy harmada aláírta - írta az MTI.

Egy pénztáros harmadával többet keres, mint ők

A helyszínen Papp Katalin, a KKDSZ alelnöke által felolvasott petíció szerint a kulturális intézményekben dolgozó szakemberek fizetése messze elmarad az átlagbértől. Míg van olyan kiskereskedelmi lánc, ahol a pénztárosok is bruttó 300 ezer forintot keresnek, egy kezdő egyetemi végzettségű restaurátor vagy egy húszéves gyakorlattal rendelkező levéltáros, könyvtáros fizetése ennél bruttó 100 ezer forinttal kevesebb - áll a dokumentumban. (Újabb komoly béremeléssel számol a kormány - ezt olvasta már?)

Az aláírók szerint azonban ekkora fizetésre is csupán az országos kulturális intézmények némelyikében lehet szert tenni: az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók bruttó átlagfizetése nem éri el a 200 ezer forintot és a munkatársak legalább kétharmadának fizetése sem haladja meg a bruttó 180 ezer forintot, a minden középfokú végzettségű munkavállalót megillető garantált bérminimumot.

Tárgyalni szeretnének a kormányzattal

Folyamatos a szakemberek elvándorlása a magánszférába, ezzel azonban a közszféra számára elveszik a távozók értékes tudása is - áll a dokumentumban.

A KKDSZ azt szeretné, hogy kezdjenek tárgyalásokat a 2018-ra vonatkozóan a szakszervezet által tavaly kezdeményezett bérpótlék-emelésről, majd az átfogó bérrendezési politikáról.

A könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési dolgozók bérét több mint tíz éve nem rendezték - mondta Csóti Csaba az MTI-nek. Tavaly ugyan a tárca szerint 15 százalékos béremelést hajtottak végre, ezt a mértéket azonban a KKDSZ számításai nem támasztják alá. A szakszervezet két alapvető követelése ezért a bérpótlék 50 százalékos emelése, valamint a kiszámítható bérrendszer megteremtéséről szóló tárgyalások megkezdése - közölte az érdekképviseleti vezető.

Követeléseik elutasítása esetén a sztrájkot is fontolóra veszik. A petíciót több szakszervezet is támogatja.

A kép forrása: Stocksnap.