A lap az adatokat a Főpolgármesteri Hivataltól tudta meg. Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyanis július 14-én a Nemzeti Népegészségügyi Központban kezelt adatok alapján arról tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy "a járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal covid-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el" - írja az Index.

Július 14-ig 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, azaz minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt. A koronavírusos halálesetek száma 595 fő volt, közülük tehát minden második fertőződött meg egészségügyi intézményben.

Müller Cecília arról is írt, hogy korábbi tájékoztatásához képest két hónap alatt is nőtt azon budapestiek száma, akik kórházban lettek koronavírusosak: "a fővárosi kórházak nozokomiális járványaihoz 713 fertőzött és 184 elhunyt személy tartozik".

Reagált az NNK

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) péntek délutáni reagálását az alábbiakban, változtatás nélkül közöljük.

Járványügyi szakértelem szükséges a járványügyi adatok megfelelő értékeléséhez

A ma, számos médiumban megjelent híradások félremagyarázták a tisztifőorvos által közölt - a kórházi fertőzések számára vonatkozó - adatokat. A fogalmak tisztázása érdekében fontos elmondani, hogy a nemzetközi előírások szerint minden olyan esetet kórházi fertőzésnek kell minősíteni, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, függetlenül attól, hogy hol fertőződött meg a beteg.

Az új koronavírus fertőzés (COVID-19) lappangási ideje 1-től 14 napig terjed. Tehát amennyiben egy intézményben ápolt koronavírusos betegnél ez idő alatt jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre.

Ezért valótlan és félrevezető azt állítani, hogy minden negyedik koronavírusos beteg kórházban fertőződött meg, illetve 260, többségében idős, krónikus betegségtől szenvedő ember ezért halt meg.