A lap az adatokat a Főpolgármesteri Hivataltól tudta meg. Müller Cecília országos tisztifőorvos ugyanis július 14-én a Nemzeti Népegészségügyi Központban kezelt adatok alapján arról tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy "a járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal covid-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el" - írja az Index.

Július 14-ig 4258 volt a regisztrált fertőzöttek száma, azaz minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt. A koronavírusos halálesetek száma 595 fő volt, közülük tehát minden második fertőződött meg egészségügyi intézményben.

QP | Quality Placement

Müller Cecília arról is írt, hogy korábbi tájékoztatásához képest két hónap alatt is nőtt azon budapestiek száma, akik kórházban lettek koronavírusosak: "a fővárosi kórházak nozokomiális járványaihoz 713 fertőzött és 184 elhunyt személy tartozik".

Reagált az NNK

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) péntek délutáni reagálását az alábbiakban, változtatás nélkül közöljük.

Járványügyi szakértelem szükséges a járványügyi adatok megfelelő értékeléséhez

A ma, számos médiumban megjelent híradások félremagyarázták a tisztifőorvos által közölt - a kórházi fertőzések számára vonatkozó - adatokat. A fogalmak tisztázása érdekében fontos elmondani, hogy a nemzetközi előírások szerint minden olyan esetet kórházi fertőzésnek kell minősíteni, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, függetlenül attól, hogy hol fertőződött meg a beteg.

Az új koronavírus fertőzés (COVID-19) lappangási ideje 1-től 14 napig terjed. Tehát amennyiben egy intézményben ápolt koronavírusos betegnél ez idő alatt jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre.

Ezért valótlan és félrevezető azt állítani, hogy minden negyedik koronavírusos beteg kórházban fertőződött meg, illetve 260, többségében idős, krónikus betegségtől szenvedő ember ezért halt meg.