Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A karácsony és a szilveszter, illetve a köztes egy hét különösen megterhelheti szervezetünket, és a szívünk számára is kockázatot jelenthet. A klasszikus magyar ünnepi ételek, az alkohol és a dőzsölés a szívünket is komoly veszélybe sodorhatja - figyelmeztet a Magyar Kardiológusok Társasága.

A szakemberek szerint több kutatócsoport igazolta, hogy ilyenkor a fiatalabbaknál többször fordul elő szívinfarktus. A sós, fűszeres ételek, a kialvatlanság, és túlzott alkoholfogyasztás extra terhet rónak a keringésre. Egy ideig azt hitték, hogy csak a hideg okozza, hogy sebezhetőbb a keringési rendszer, de ugyanilyen megfigyelések jöttek Ausztráliából vagy Új-Zélandról, ahol a karácsony nyárra esik.

Lényegében valamennyi karácsonyi, szilveszteri magyar szokás szerint készített étel nehéz és megterhelő, akárcsak a sok alkohol - hangsúlyozza Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoportjának vezetője.

A szakember szerint fontos, hogy figyeljünk étkezés közben a vízfogyasztásra, és lehetőleg ne egyszerre és nagy mennyiségben habzsoljuk az ételeket, italokat.

Vegyük komolyan a tüneteket is: amikor nem szűnik a nagy mellkasi nyomás, halálfélelem jelenik meg, akkor azonnal hívni kell a mentőt, mert perceken múlhat az élet, hiszen a szívinfarktus után minden félórával 10-15 százalékkal nő a halálozás valószínűsége - hívja fel a figyelmet a kardiológus.

Mi lesz a másnapossággal?

Az ünnepi dőzsölés és az átmulatott éjszaka után pedig a másnaposság kellemetlen velejáróival is előfordul, hogy meg kell küzdeni. Az ilyen panaszok enyhítésében a fokozott vízfogyasztás, a friss levegő biztosan segít - ha csodát nem is tesz.

A fejfájás kezelésére talán a leggyakrabban az aszpirint szokták alkalmazni, de a fájdalom csökkentésén túl a másnaposság esetén a szervezetben lejátszódó gyulladásos folyamatok enyhítésére is alkalmas az aszpirin, illetve más, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő. Arra azonban figyelni kell, hogy az aszpirin irritálja a gyomornyálkahártyát, így károsodott nyálkahártya esetén a tünetek (gyomorégés, hányinger) súlyosbodhatnak.

Gyakori tünet lehet másnaposan az émelygés, hányinger, amelyre a gyömbérrrel lehet próbálkozni, amelynek komolyabb veszélyei nincsenek.

Ha viszont a felhasi fájdalomérzet tartóssá válik, ha hányingere, hányás jelentkezik akkor is, ha az illető nem ivott sokat, ha kapkodja a levegőt, verejtékezik, elesettség, gyengeség, szédülés jelentkezik, mindezekhez szokatlan teltség érzet társul, akkor beszéljen orvossal, mert ezek lehetnek kezdődő szívinfarktus tünetei is - hívják fel a figyelmet a kardiológusok.

Néhány praktikus tanács

A szervezet közleményében még néhány praktikus tanácsot is felsorol.

 

  • Sose induljon el szórakozni, alkoholfogyasztással járó vendégségbe üres gyomorral!
  • Kivételesen ágyazzon meg valami zsírosabb étellel.
  • Az éjszaka folyamán az alkohollal felváltva fogyasszon vizet és/vagy szénsavmentes üdítőt, és ne keverjen nagyon sok féle alkoholt!
  • Tartson mértéket!
  • Lefekvés előtt igyon sok vizet, egyen valamit és sétáljon egyet a friss levegőn!

 

Így talán kisebb eséllyel indul macskajajjal az új év. (Hogy milyen időjárásra számíthat szilveszterkor, itt olvashat.)

Fotó: Pixabay