Vadász szerint csak kettő-háromnak kellene lennie, mert ha ennél több van, akkor az eljárás komolytalan. Ha túl sokat néznek egyszerre, egy-egy területre csak kevés figyelem jut - mondta a lapnak az alelnök.

A NAV kedden tette közzé az idei irányelveket, amelyben többek között a kisvállalkozók tételes adóját (kata) fizetőket jelölték meg célcsoportként.

Az eredményeket sohasem teszik közzé, nem írnak arról, mi történt az adott évben. Nem mondják el, az adózók milyen hibákat követtek el. Pedig ezt nyilvánosságra kellene hozni, hogy a tanulságok világosak legyenek - véli az adószakértő, aki szerinte a revizorok számára is elvesznek ezek az információk, mert egész egyszerűen nem marad energia a feldolgozásra. Így az adópolitika sem profitál belőle, a tapasztalatoknak vissza kellene tükröződniük a jogalkotásban.

Kérdésesnek tartja, hogy mit lehet a katásokon ellenőrizni, mivel ők bevételi nyilvántartást vezetnek. Talán azt tudják vizsgálni, hogy a tényleges bevételeik fölött eladják-e a számláikat. Ha valakinek 10 millió forintos bevétele keletkezik, akkor még marad 2 milliónyi eladható számlája - magyarázta Vadász Iván a Magyar Nemzetnek.