Az MSZP szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azzal, hogy elment Magyarországról azt üzente a kormánynak, hogy eddig és ne tovább, a tárgyalásoknak pedig feltételei lesznek. Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint elmondta: bár a kormány azt kommunikálta, hogy feltétel nélkül tovább tárgyalna az IMF-fel, de az MSZP szerint ennek feltételei lesznek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összevonása a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) komolytalan, ezt a kormánynak el kellene felejtenie - tette hozzá.

Amint arról a Napi Gazdaság is beszámolt, Simor András, az MNB elnöke pénteken este a PSZÁF és az MNB összevonása kapcsán azt mondta a Duna Tv-ben: "nekünk a nemzeti bankban van erről egy elvi álláspontunk, ami nem változott, ugyanez volt 3 évvel, 4 évvel ezelőtt. Mi azt gondoljuk, hogy egy egységes, egyesített nemzeti bank és pénzügyi felügyelet hosszú távon hatékonyabban tudja a feladatait ellátni".

Az MSZP-képviselő azt mondta, a jegybanktörvénybe be kell építeni azokat a feltételeket, amelyeket az uniós jogrend megkövetel Magyarországtól, illetve biztosítani kell az MNB függetlenségét, a költségvetés foltozásánál fel kell hagyni az ötleteléssel, főleg a magán-nyugdíjpénztári vagyon "elrablásával", és stabil lábakon álló költségvetést kell készíteni.

Tukacs István kitért arra is, hogy a kormánynak meg kell értenie, hogy az IMF "gesztusának" mekkora súlya van. Olli Rehn uniós pénzügyi  biztos szóvivője pénteken közölte, hogy megszakadt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai  Bizottság közötti konzultáció az elővigyázatossági hitelről; a delegáció hazautazott Budapestről. Amadeu Altafaj Tardio elmondta: a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő, véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét potenciálisan veszélyeztető törvénymódosító  javaslattal.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, a magyar tárgyalóküldöttség vezetője közleményben hangsúlyozta, hogy informális megbeszélés zajlott a magyar delegáció és az IMF és az EU küldöttsége között, így a hivatalos tárgyalási folyamat  megszakításáról nem lehet szó. Megerősítette, hogy a magyar  delegáció továbbra is kész az előfeltételek nélküli tárgyalásra, és megjegyezte: a kormány  megkapta az Európai Központi Bank (ECB) állásfoglalását az MNB-törvénytervezetről, az abban foglalt javaslatok feldolgozása és beépítése folyamatban van.