Az MKIK GVI negyedéves vállalati konjunktúrafelmérésében 350 cégvezető véleményét kérdezték cégük üzleti helyzetéről és kilátásairól. A júliusi negyedéves konjunktúramutató 32 pontos értéke gyakorlatilag ismét elérte a koronavírus-járványt közvetlenül megelőző időszakban mért értékét, mivel 2020 januárban 33 ponton állt.

A 2010 óta mért index történetében csak tavaly áprilisában és júliusában került negatív tartományba a mutató, 2020 októbere óta a pozitív tartományban tartós emelkedést mérnek. A 2020. áprilisi eredményeket az intézet szerint nagy mértékben befolyásolták a koronavírus-járványra és az ezzel összefüggő gazdasági leállásra vonatkozó első benyomások, tapasztalatok, a júliusi és az októberi adatok pedig már a kijárási korlátozások feloldását követő újraindulással kapcsolatos tapasztalatokat is mutatták.

A negyedéves bizonytalansági mutató értéke továbbra is 38 ponton áll, áprilishoz képest nem változott. A negyedéves konjunktúramutató értéke a feldolgozóipari vállalkozásoknál a legmagasabb, 35 pont, a kereskedelemben 34 pont, az építőipari cégek körében 33 pont, míg az egyéb gazdasági szolgáltatást nyújtó cégek körében 27 ponttal a legalacsonyabb - közölte az MKIK GVI.