Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ukrajna területéről menekülő ukrán állampolgárok és családtagjaik, illetve hontalanok és Ukrajna által korábban menekültként elismert személyek átmeneti védelmet – azaz a menedékes státuszt – kérelmezhetnek, miután beléptek Magyarország területére.

„A magyar állam megkönnyíti a menedékesek és a menedékesként elismerésüket kérők foglalkoztatását, munkavállalási engedélyre ugyanis nincs szükségük, a foglalkoztatáshoz pedig a munkáltató támogatást is kérhet" – mondta Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie munkajogi csoportjának vezetője.

Meghatározott hiányszakmákban a szomszédos országok állampolgárainak foglalkoztatására eddig is más szabályok vonatkoztak, így az ukrán állampolgárok bizonyos esetekben az általánosnál is kedvezőbb feltételekkel vállalhattak munkát. Az új szabályok alapján a menedékes státuszt kérőkre, illetve a menedékesekre is vonatkoznak bizonyos foglalkoztatási kedvezmények és könnyítések.

Május 1-jétől a menedékes vagy a menedékesként elismerését kérő Magyarország területén már nem csak bizonyos hiányszakmákban, hanem bármilyen munkakörben jogosult munkavállalási engedély nélkül munkát vállalni, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is.

A hiányszakmák között megtalálhatóak többek között bizonyos IT munkakörök, az építőmérnök, a szakács és a pincér is. Ez a kedvezmény az új típusú, biometrikus útlevéllel beutazó ukrán állampolgárokra vonatkozik, akik bármely 180 napos perióduson belül maximum 90 napot tartózkodnak Magyarországon.

A nem hiányszakmában foglalkoztatott ukrán állampolgárok kizárólag munkavállalási engedéllyel foglalkoztathatók, amelyet a munkáltatónak kell igényelnie az illetékes kormányhivatalnál.

Az Ukrajnából érkező nem-ukránoknak azért nehezebb

Az Ukrajna területéről menekülő nem ukrán, hanem harmadik országbeli állampolgárok ¬– a korábbi szabályozástól eltérően – csak akkor jogosultak menedékes státuszt kérelmezni, ha Ukrajna által menekültként vagy hontalanként ismerték el, vagy családtagjuk ukrán állampolgár, menekült vagy hontalan. Ennek híján ideiglenes magyarországi tartózkodási engedélyt kérhetnek a hazájukba visszautazáshoz, vagy az általános szabályok szerint, de kedvezménnyel – egy méltányossági levél segítségével Magyarország területén – nyújthatnak be tartózkodási engedély iránti kérelmet.

Azok az ukrán állampolgárok, akik nem rendelkeznek menedékes státusszal vagy menedékesként elismerésüket nem kérték, a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó általános szabályok szerint vállalhatnak munkát, foglalkoztatásuk emiatt főszabály szerint engedélyezhez kötött. Ez alól kivétel, ha a felelős miniszter közleményében meghatározott hiányszakmák valamelyikében dolgoznak. Ilyen esetben ugyanis engedélymentesen vállalhatnak munkát.

Állami támogatást is kérhetnek a foglalkoztatók

Az ukrán állampolgársággal vagy ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkezők foglalkoztatására a munkáltató kérelme alapján állami támogatás is igényelhető. Ez olyan munkavállaló után kapható, aki a fegyveres invázió február 24-i kitörése után áll munkába Magyarország területén, legalább heti húsz órában. A munkáltatónak Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel kell rendelkeznie, meg kell felelnie a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek, és nem állhat végelszámolás, felszámolás, csődeljárás vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló eljárás alatt.

„Május 1-jével kibővítették az állami támogatásra jogosultak körét, és ezentúl azok a munkaadók is benyújthatják kérelmüket a kormányhivatalhoz, amelyek olyan ukrán állampolgárt vagy ukrán-magyar kettős állampolgárt foglalkoztatnak, aki a háború kitörése előtt már Magyarországon tartózkodott – mondta Hajduk Gábor, a Baker McKenzie ügyvédjelöltje.

Ebben az esetben, az állami támogatás pozitív elbírálásának további feltétele, hogy a munkavállaló foglalkoztatása a kérelem benyújtását megelőző 365 napon belül legalább 90 napot meghaladja az adott munkaadónál, és a munkavállaló családtagja a háború kitörését követően érkezzen Magyarországra, aki menedékesként elismerését kérte, menedékes vagy magyar állampolgár.

A támogatás a munkaviszony fennállásának idejére, legfeljebb azonban 12 hónapra biztosítható, és a munkáltató kérelmére, újabb tizenkét hónappal meghosszabbítható. A támogatás mértéke munkavállalónként havonta a munkavállaló lakhatási és utazási költségének fele, legfeljebb 30 000 forint, ha a munkavállaló a háború kitörése előtt érkezett Magyarországra és 60 000 forint, ha pedig utána, illetve a munkavállalóval közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után további 12 000 forint lehet.