A február végi 22,8 milliárd forint után március 31-én 29,1 milliárd forint összegű kifizetetlen számla sorakozott az egészségügyi intézményekben - írja a Világgazdaság. A Magyar Államkincstár adatai szerint az arra kötelezett 604 intézményből valamennyi teljesítette az adatszolgáltatást. Az adós intézmények száma 294, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 152 intézmény rendelkezik.

A kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt sem csökkent, elvégre minden szolgáltatásra szükség van: a takarítástól kezdve az informatikai rendszerek működtetésén át az élelmiszer-ellátásig. Hangsúlyeltolódások vannak: például megnőtt a higié­nés szolgáltatások igénybevétele és a Covid-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás – részletezte a főtitkár.

A 40 milliárd forint körüli tartozásállomány általában már gazdálkodási nehézségeket okoz a cégeknek. Rásky László, Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára szerint most annyival rosszabb a helyzet, hogy a rendelésállományok csökkenése miatt a legtöbb szállító már megérzi az adósságnak ezt a szintjét is.

Mindenképpen szükség lenne év közbeni kórház-konszolidációra, sőt azt javasolják, hogy a gazdaság újraindítása során az orvostechnológiai ágazatot azzal segítse a kormány, hogy legkésőbb a nyár folyamán kifizeti a lejárt követeléseiket. A szakember szerint évtizedes gyakorlat, hogy a kormány év végén vagy a következő év elején rendezi a lejárt adósságokat, illetve azok egy részét, annak ellenére, hogy korábban többször is kezdeményezték a beszállítók, hogy legyen évközi részkonszolidáció.