Domokos László ÁSZ-elnök ismét értékelte a kórházak gazdálkodását, amelyet a pártok ügyeihez hasonlítva lesújtónak nevezett. Hiányzó leltárról, nyilvántartásról, ismeretlen mennyiségben elfogyó WC-papírról beszélt a kórházi ellenőrzések tapasztalatai alapján. Megismételte, hogy bizonyos egészségügyi intézményekben nem alakították ki azokat a módszereket, amelyekkel a korrupciós helyzetek elkerülhetők. Az ősbűn azonban mégsem ez, hanem az, hogy a kórházak egy része többet költ, mint amennyi pénz kifizetésére jogosult lenne. Egyes intézményekben ­egyszerűen törvénytelenül könyvelnek, mégpedig notórius módon - fogalmazott a lapnak Domokos László.

A kórházi adósságfelhalmozásról kifejtette, ma nagyjából negyven kórház lépi túl rendszeresen az anyagi lehetőségeit, de a könyvelési és gazdálkodási szabálytalanságok miatt az ÁSZ sem tudja megmondani, hogy pontosan mi is húzódik meg a háttérben. Vagy a pénz kevés az ellátandó feladatokhoz képest vagy a menedzsment gazdálkodik rosszul. De erre a kérdésre csak akkor lehetne válaszolni, ha mindenhol betartanák a számviteli, a közbeszerzési és antikorrupciós szabályokat, a csalásmentes működést biztosító előírásokat - hangsúlyozta Domokos László, hozzátéve, hogy ez egyébként nem pénzkérdés.

Az ÁSZ-elnök a megfelelő színvonalú ellátást teszi első helyre, de a rendelkezésre álló pénzügyi keretek között. Ha egy vezető ezt nem tudja biztosítani,át kell adnia a helyét, véli Domokos, aki az egészségügyi bajok gyökerét a megfelelő irányítás hiányában látja. Ez az akadálya a fejlesztéseknek és az átfogó döntéseknek. Nem lehet ugyanis megmondani, hogy hol kötnek ki a fejlesztésre szánt összegek. Mindez egyébként azért is különösen problémás, mert az ország gazdasági helyzete most lehetőséget ad a fejlesztésekre - fogalmazott Domokos László. Szerinte a mostani minden idők legjobb állapota, amikor nem az a kérdés, hogy honnan lesz pénzünk, hanem az, mire költsük el a rendelkezésünkre álló összegeket.