Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre több kórház kényszerül bérnővérek, -műtősnők, -műtősfiúk foglalkoztatására, főként a fővárosban, továbbra sem enyhül ugyanis az ápolóhiány - írja a Magyar Nemzet keddi cikkében, melyben arról írnak, hogy a kormány intézkedései nem oldották meg a helyzetet és még mindig nincs kellő utánpótlás a szakmában.

Páva Hanna, a kórházakat működtető Állami Egészségügyi Ellátóközpont főigazgató-helyettese azt mondta el a lapnak, hogy az alapnyilvántartásban 250 ezer szakdolgozó szerepel, de ebben benne vannak a szociális ágazatban foglalkoztatottak, a pályaelhagyók, a külföldön munkát vállalók és a nyugdíjasok is. Vagyis a tényleges állomány sokkal kisebb, mert az egészségügyben aktív munkavállalóként jelenleg összesen mintegy 108 ezer ápolót tartanak nyilván, De beszédes, hogy 2013-2018 között kilencezerrel csökkent a már tapasztalt, de még nagy munkabírású, 35 év feletti korosztály létszáma. Az utánpótlás eltűnését pedig az mutatja a legjobban, hogy a 2010-2017 között végzetteknek is csak a 42 százaléka dolgozik ápolóként, a többiek vagy el sem helyezkedtek a pályán, vagy elhagyták azt, a korábbi korcsoportnál, a 2000 és 2009 közötti évfolyamoknak alig egyharmada szerepel a működési nyilvántartásban.

Ficzere Andrea, a kórházszövetség új elnöke szerint főként a fővárosi kórházaknál húsba vágó a probléma, ahol kölcsönzött ápolókkal, szakszemélyzettel próbálkoznak. Viszont ez sem elég: a Magyar Nemzetté vált újságnak Sásdi Antal, az egyik legnagyobb fővárosi kórház, a Péterfy főigazgatója arról beszélt. hogy bár az intézményhez tartozó, kiemelt ellátóhelynek számító Fiumei úti "balesetiben" 12 műtő van, de nyolc-nyolc aneszteziológiai asszisztenst, műtősnőt, illetve műtősfiút foglalkoztatnak bérmunkában. Viszont a szükséges 22 fős állomány helyett csak 14-re tudták feltornázni például a műtősfiúk számát, ami alig 64 százalékos arány.

A legnagyobb hiány a betegágy mellett lévő ápolókból van: 2017-ben ilyen 3300 üres álláshely volt, tavaly pedig már 3800, de a nyugdíjba vonulások miatt két év múlva már mintegy 5800 középfokú ápoló hiányozhat majd a rendszerből.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán azt mondta: az általuk megkérdezett ápolási igazgatók szerint a létszámhiányt leginkább kiemelt bérrel, toborzással, a tanulószerződéses hallgatók megnyerésével, jutalmazási és elismerési rendszer bevezetésével, nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával lehetne enyhíteni.