Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orrunk előtt hullik szét az egész rendszer, veszélyeztetve az ország lakóinak egészségügyi állapotát – mondta az Élet és Irodalomnak Bazsó Péter idegsebész, aki évekig volt a legnagyobb állami intézmény, a Honvédkórház orvosigazgatója, később pedig az egyik legnagyobb hazai magánegészségügyi intézmény, a Duna Medical Center alapító főigazgatója is volt. Az interjút a Medicalonline szemlézte.

Bazsó Péter egy szakmai körökben terjedő dolgozatában azt írja:

itt az idő, most vagy soha, hogy átalakítsák a magyar egészségügyi rendszert.

Miközben az állam gigantikus összegeket, évente közel háromezermilliárdot költ az egészségügyre, amihez még szép summát a magyar polgár is hozzátesz a saját zsebéből, az ellátórendszer intézményei sorra lehetetlenülnek el, zárnak be meghatározatlan időre, a betegek pedig a magánegészségügy felé tapogatózva keresik a gyógyulás lehetőségét.

Iszonyú pazarlás megy

Bazsó Péter szerint a mai állami egészségügy pazarlóan működik, változatlan fenntartásához már az Isten pénze is kevés lenne. Vagyis nincs mese, a hatékonyabb munka érdekében mielőbb át kell alakítani a rendszert.

Ennek eldöntéséhez megbízható adatszolgáltatási rendszer szükséges, amelynek segítségével folyamatosan elemezni lehet az egészségügyben zajló folyamatokat. Ez a lehetőség eddig hiányzott, a világjárvány viszont felgyorsította az évek óta vajúdó, úgynevezett Elektronikus Egységes Szolgáltatási Tér kialakítását.

Ennek segítségével egyértelműen átláthatóvá válik az egészségügyet fejlesztő döntések észszerűsége és gazdaságossága. Illetve a megfelelő adatok alapján tervezhetővé válik a gyógyítómunka és az ellátás megszervezése is. Csak egy példa az érthetőség kedvéért: a rendszer egyetlen pillanat alatt kimutatja, ha valakit fél év alatt – ugyanazzal a gerincbetegséggel – már harmadszorra küldtek el CT- vagy MRI-vizsgálatra, ami nyilvánvalóan pazarlás, hisz csak elő kellene venni a korábbi vizsgálat eredményeit.

A folyamatos osztálybezárások miatt is hozzá kell nyúlni a rendszerhez, még pedig úgy kell átalakítani, hogy az egészségügyi ellátás biztonságos legyen és költséghatékony.

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e kórházbezárásokra, azt válaszolta: a jövő útja egyértelműen az intézményi centralizáció. Kevesebb, de jól felszerelt kórházra van szükség Magyarországon, amelyekben minden típusú betegséget képesek ellátni nagy gyakorlattal, kompetens módon. Ez nagyon fontos - tette hozzá. Az ilyen kórházaknak úgy kell működniük, mint egy szimfonikus nagy zenekarnak, minden hangszeres szereplő teljesítménye nélkülözhetetlen a tökéletes hangzás eléréséhez, ami természetesen folyamatos gyakorlást feltételez.