A 2010-es büdzsé mintegy 38 milliárd forintot vár értékesítésből és 63,5 milliárdot az állami vagyon hasznosításából. Az értékesítési bevételek döntő része, 34,5 milliárd forint ingatlanértékesítésből származik a tervek szerint.


Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, vezérigazgatója korábban az MTI-nek azt mondta, hogy az ingatlanértékesítésnek nem kedvezett a válsággal sújtott időszak, ezért ezen a területen a vagyonkezelő bevételei elmaradnak a várttól, ám az összbevétel mintegy 20 százalékkal meghaladhatja az előirányzottat.


Jövőre termőföld értékesítésből 10 milliárdos bevételt tervez a büdzsé, az ideihez hasonlóan 25 ezer hektár eladásával számol, 425 ezer forint hektáronkénti átlagáron - írja a hírügynökség.


A jövőre értékesítésre kijelölt ingatlanok legtöbbje laktanya, a legnagyobb értéket 6 milliárdos összeggel az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) épülete, és 9 milliárddal a Szabolcs utcai kórház jelenti.


Az MNV jövőre hozzávetőleg 40 ezer hektár földterületnél számol a földhaszonbérleti jogok lejártával és újrapályáztatásával. A társaságoktól 30 milliárdot meghaladó osztalékbevétellel számolnak, 15 milliárdot az MVM-től várnak.