Tovább fájhat a feje annak a négyezer kórházi beszállítónak, akik a járó-és fekvőbetegellátás számára biztosítják az orvosi eszközöket, műtéti felszereléseket, mivel a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint augusztus végén 35,6 milliárd forint tartozás halmozódott fel az egészségügyi intézményeknél. Egy hónappal korábban 29,2 milliárd volt a kórházak tartozása.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója szeptember közepén az Országos Járóbeteg Szakellátási konferencián azt mondta: augusztus végén a lejárt tartozások elérték a 43 milliárd forintot. A MÁK adat és a NEAK főigazgatója által említett adat között 7,4 milliárd forint a különbség. Ez pedig abból adódik, hogy az egyetemi kórházak egy ideje kikerültek az adatszolgáltatási kötelezettség alól a modellváltás miatt, így az ő számaik nincsenek benne a MÁK-statisztikában.

Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója a konferencián szeptember közepén azt mondta:

a kórházak lejárt adósságállománya stabilan emelkedik, az utóbbi egy hónapban is 7 milliárd forinttal nőtt.

Nyáron kevesebb volt a műtét, mégis megugrott az adósság

Az egészségbiztosító egyelőre értetlenül áll a helyzet előtt, az adósság belső összetételét vizsgálják, nagy mozgástere egyébként nincsen az intézményeknek, mert a bérhányad jelenleg a költségvetésük 85-86 százalékát teszi ki.

A nyári hónapokban biztos nem az ellátások felpörgetése okozta a lejárt adósságok megugrását

- mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnika Szövetség (OSZ) főtitkára.

A szakember szerint az átlagfinanszírozás, az alulfinanszírozottság és a rezsikiadások növekedése mellett az állhat a további emelkedés hátterében, hogy a várható költségnövekedések miatt a nyár folyamán egyes beszerzéseket előre hoztak az intézmények.

Az orvostechnikai szektor érdekvédője azt mondta, a tagvállalataik visszajelzése alapján nincs lényeges növekedés az elektív (előre tervezett) műtétek számában, sőt:

ezek a nyár folyamán még vissza is estek.

Ezt még Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára is visszaigazolta a Járóbeteg Konferencián, hogy a szakszemélyzet nem motivált a teljesítmény-növelésben, a várólisták csökkentésében.

Rásky László szerint a rezsidíjak emelkedését is már érzik a kórházak, és az államtitkár is beszélt arról, hogy az energiaárak emelkedéséből fakadó költségnövekedés kompenzációját a Pénzügyminisztérium intézi, neki arra nincs ráhatása.

Augusztus végi tartozások:

Közel 3 milliárd forintos tartozást halmozott fel a Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, az egy hónappal korábbi 2,7 milliárd forint után. A Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet a június végi 1,7 milliárd forintról 2,1 milliárdra növelte a tartozásainak összegét. De például az Uzsoki utcai kórház 13 millió forintról 6 millióra mérsékelte a tartozásait. A MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház) pedig megduplázta és 800 millió forintról 1,6 milliárd forintra ugrott a kifizetetlen számláinak a végösszege.

Jelentős drágulás érzékelhetnek a kórházak

Jelenleg nincs eszközhiány az intézményekben, viszont a piaci áremelkedés az orvostechnikai eszközöknél is jelentős. Ezen a területen a korábbi tenderárak okoznak problémát, vagyis az, hogy a közbeszerzés futamideje alatt nem lehet az árat korrigálni. Ennek megváltoztatására születtek már tervek, de ilyen intézkedés egyelőre még nem lépett életbe - mondta Rásky László.

Rásky László szerint egy úgynevezett cicaharc folyik az egészségügyi és a pénzügyi kormányzat között.

Az látszik, hogy miközben az egészségügyi kormányzat a „totális” megoldásban gondolkodik, addig a pénzügyi és politikai kormányzat további információkat szeretne látni arról, hogy „hol folyik el a pénz”, vannak-e belső tartalékok.

Körülbelül 40 milliárd forint hiányzik a hazai egészségügyi ellátórendszer finanszírozásából, ez a gyógyító-megelőző kassza kiadásainak a 7 százalékát teszi ki. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a hiányzó összeget előre oda kellene adni az intézményeknek, de Rásky László erre a lépésre a jelenlegi gazdasági-költségvetési helyzetben nem nagyon lát esélyt.