A Napi Gazdaság

A módosító javaslat, amelyet Szatmáry Kristóf és Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselők nyújtottak be, három területen javasolt változtatást a frissen elfogadott adótörvényekben. A képviselők a napi standolás kötelezettségét, a 250 ezer forint feletti készpénzes céges kifizetések szankcionálását és a házipénztárak készpénzállományának korlátozását javasolták megszüntetni.
A napi standolás megszüntetéséhez egyetlen módosító javaslat érkezett. Ebben egyrészt a kihirdetést követő harmadik napi hatályba lépés szerepelt, másrészt az, hogy az átmeneti időszakban ne lehessen emiatt bírságolni. Emellett májusig ki kellene dolgozni egy havi rendszerességű nyilvántartás rendszerét a vendéglátó-ipari egységek számára.
A 250 ezer forint feletti készpénzes kifizetések szankciójának eltörlését sem övezte vita. Vagyis a gazdasági válságra tekintettel továbbra is lehetőségük nyílik a vállalkozásoknak, hogy készpénzben intézzék vásárlásaikat. Ezt egyébként egyebek mellett a gazdasági egyeztetési fórum is kérte, mert - mint azt Futó Péter, a Futureal elnöke elmondta - az építőiparban annyira megrendült a felek közötti bizalom egymás iránt, hogy akár több millió forintos megrendelést is csak akkor hajlandók elvégezni, ha az ellenértéket azonnal, készpénzben fizeti ki a megrendelő.
A házipénztárak készpénzállományával kapcsolatban ugyanakkor nem lesz minden úgy, ahogyan azt a két fideszes politikus eredetileg javasolta. Egy módosító révén ugyanis nem szűnik meg a szabály, csak enyhül. A havonta számított, napi átlagos készpénzállomány az éves bevétel 1,2 százaléka helyett két százaléka lesz. A kormány egyébként egyáltalán nem támogatta a javaslatokat, de a képviselőket ez kevéssé érdekelte.
QP | Quality Placement