Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez az év jól indult a fürdők számára, hiszen a meghosszabbított téli szünidő és az igazgatási szünet azt eredményezte, hogy jelentősen nőtt a látogatottsága ezeknek a helyeknek. Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, 2023 első hetében a gyógyfürdők azt a forgalmat bonyolították le, mint más években egész hónapban.

Korlátozások lesznek, bezárásokat nem terveznek

Az interjú során a főtitkár azt mondta, már 2022 őszén is látszott, hogy a drasztikusan megnövekedett költségek esetében sem a bezárás jelenti a megoldást, hiszen a legtöbb gyógyfürdő működése hatással van az adott település vagy turisztikai térség gazdaságára. A Magyar Fürdőszövetség tagjai nem készülnek arra, hogy bezárják a kapukat, az viszont elengedhetetlen, hogy korlátozásokat vezessenek be a költségeik csökkentése érdekében.

Balogh Zoltán szerint ilyen lehet a téli holtszezonban a fürdők nyitva tartásának megváltoztatása, a karbantartási szünetek megvalósítása, valamint a szolgáltatások számának, a főszezonhoz képest történő korlátozása.

Először a tavaszi szünet, majd egy meleg nyári főszezon mentheti meg a fürdőket

Szerencsére turisztikai szempontból nem változott a fürdők megítélése, továbbra is a hazai és a belföldi turisták kedvelt célpontja. A budapesti intézmények szolgáltatásait elsősorban a fővárosban tartózkodó külföldiek veszik igénybe, míg a vidéki fürdőket inkább a belföldi turisták látogatják sűrűbben. A rádióinterjú során a főtitkár kitért arra, hogy minden intézmény arra kényszerült, hogy árat emeljen.

Ez az árnövekedés a fővárosban nagyobb mértékű, máshol inkább a több lépcsőben megvalósított drágulás mellett döntöttek.

A jegyárak még így is kedvező pozícióban vannak, az úgynevezett ár-érték arány összehasonlításban a nyugati és a közép-európai versenytársakkal is felveszik a versenyt. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ez a szektor az elmúlt években jelentős nagyságrendű fejlesztést valósított meg, így kiváló minőségű szolgáltatásokkal tudja vezető pozícióját őrizni.

 –mondta az interjú során Balogh Zoltán.

Azért így is lesznek időszakos bezárások ebben a szektorban

Korábban írtunk arról, hogy az egyik Csongrád-Csanád vármegyei termálfürdő öt hétre bezár. Hamarosan a miskolctapolcai barlangfürdőben is karbantartási leállás kezdődik. 2023 első napján még kinyitott a Tiszaörsi Termálfürdő, de január 2-tól átmenetileg zárva tartanak, a szegedi Anna Fürdő pedig december 19 és március 3 között tart zárva, de a gyógyászati részleg ebben az időszakban is üzemel.