A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által az Országgyűlés elé benyújtott javaslat úgy módosítja a területfejlesztési törvényt, hogy egy új taggal kiegészítik a Balaton Fejlesztési Tanácsot (BTF), a kormányzati stratégiák kidolgozásának támogatásáért felelős miniszter - jelenleg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter - képviselőjével - írja a Balatontipp.hu.

A javaslat egyúttal rögzíti azt is, hogy a "Balaton Fejlesztési Tanácsban... az elnöki feladatokat a két elnök mint társelnök látja el, azzal, hogy az egyik elnököt a kormányzati stratégiák kidolgozásának támogatásáért felelős miniszter jelöli ki, a másik elnököt a tanács a tagjai közül választja".  Tehát a Miniszterelnökség nem csak tagot, hanem egyben társelnököt delegálhat a testületbe - olvasható a cikkben.

Az indoklás szerint az állam "társelnököt jelöl ki egyedi döntésével, ezzel biztosítva a költségvetési pénzeszközök megfelelő felhasználását". A részletes indoklás szerint a "módosítás következtében hangsúlyossá válik a BFT területfejlesztés stratégiai tervezésének feladata azzal, hogy a kormányzati stratégiák kidolgozásának támogatásáért felelős miniszter jelöli ki - egyedi döntésben - a társelnöki rendszerben az egyik vezető tisztségviselőt (elnököt)" - írja a Balatontipp.hu.

A BTF elnöke 2010 óta Bóka István, Balatonfüred polgármestere. A területfejlesztési törvény szerint jelenleg az érintett három megye közgyűlésének elnöke, a közgyűlések egy-egy képviselője, az operatív programok végrehajtásáért felelős miniszterek egy-egy képviselője, valamint a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter - jelenleg Varga Mihály pénzügyminiszter - képviselője alkotja a testületet. Bóka István az utóbbi képviselőjeként került a testületbe, jelölték és választották meg elnökké.

A törvénymódosítás a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanácsot is érinti, e szerint ebbe a testületbe a kormányzati stratégiák kidolgozásának támogatásáért felelős miniszter "felelősségi köre alapján" két tagot is delegálhat.