Annak érdekében, hogy a magyar gazdaság 2023-ban kivédje a recessziót, a kormány elfogadta a Baross Gábor Tőkeprogramot, amely 600 milliárd forintnyi új tőkeforrást pumpál a gazdaságba – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 700 milliárd forintos kerete kevesebb, mint 1 hónap alatt kimerült,

valamint a rendkívül kedvező, 5 százalékos kamatozású hiteleket kínáló Széchenyi Kártya Program iránt is rendkívül magas az érdeklődés.

Mintegy 700 milliárdos hitelprogramot jelentett be a kormány

700 milliárd forintos hitelkerettel elindul a Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogram – közölte hétfőn a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Bővebben>>>

Először az ingatlan és értékpapírok alprogram indul meg

kormány annak érdekében, hogy a hitelezési oldalt követően a vállalkozások számára rendelkezésre álló források tőke oldalát is megerősítse, a Baross Gábor Tőkeprogram keretében három pilléren, az ingatlan- és értékpapíralapok pilléren, az új tőkealapok felállítása pilléren, valamint a „ráemelési” pilléren keresztül támogatja a gazdaságot.

Az új tőkeprogram keretében elsőként a 150 milliárd forint keretösszeggel rendelkező ingatlan és értékpapíralapok pillér indul meg 2023. március elsejével, amely két alprogramot foglal magában, az ingatlanalapok alprogramot és az értékpapíralapok alprogramot.

A Baross Gábor Tőkeprogrammal együtt a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül már mintegy 1600 milliárd forintnyi tőkeforrás érhető el a gazdaság számára.

Összességében a kormány már 3600 milliárd forintnyi, azaz a GDP közel 5 százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya programokon keresztül.