A Pesti fonódó villamos a Galvani hídhoz kért fővárosi hozzájárulás ára – mondta a Népszavának Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere. A kormány és a budapesti önkormányzat konszenzus közeli helyzetben van, de a tervezési folyamat folytatásához bizonyos döntéseknek még meg kell születniük.

A főváros a pesti oldalon kialakítandó egységes villamoshálózat kialakítására kér uniós forrásokat. A Pesti fonódó a budaihoz hasonlatosan kötne össze városrészeket, hogy fenntartható, gyors, jó minőségű közlekedési kapcsolatot kapjanak a Pest külső részein álló lakótelepek lakói (Káposztásmegyer, Havanna, Újpalota) is.

A fonódó megvalósításával az észak-pesti térségből a mai 14-es viszonylatot használók átszállás nélkül érhetik majd el a belvárost, valamint közvetlen kapcsolat létesülne a dél-budai térséghez is. További fontos szempont, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úton az M3-as metró által teljes körűen ki nem szolgált városrészek számára is elérhető legyen a felszíni gyors kötöttpályás kapcsolat.

A kormány a Galvani hidadat akarja megépíteni. Megterveztetik, beszerezzük az engedélyeket, de ha Karácsony Gergely nemet mond a hídra, a tervek bekerülnek az asztalfiókba - mondta Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Akkor nem épül meg az átkelő és a kapcsolódó külső körúti gyűrű, nem lesz összekötve Dél-Buda, Dél-Pest és Csepel, nem csökkenhet a belvárosi hidak és utak forgalma.