A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben, az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben - írja a KTK.

Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is.

Gyorsan ment

Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték az ünnepi időszakra jellemző zsúfoltság csökkentésére. A kereskedők kéréséről csütörtökön adott ki közleményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), majd szintén csütörtökön Novák Katalin családügyi miniszter bejelentette, hogy az általa alelnökölt Idősügyi Tanács is egyetért a javaslattal.

"A hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv átmeneti szüneteltetését szorgalmazzák az adventi időszakra. Érvelésük szerint ezzel enyhíthető lenne az ünnepek előtt jellemző zsúfoltság az üzletekben, ami a legnagyobb forgalmú hetekben segítheti a járvány terjedésével szembeni védekezést" - írta tegnap az ITM.

A kormány ezért úgy döntött, hogy felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját - olvasható a kormány pénteki közleményében.

Az idősek kerüljék a tömeget!

Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy a vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése. Az időseket arra kéri a kormány, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket.