Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megjelent Magyarországon az ár-bér spirál, miután egyes vállalatok kalkuláltak az emelkedő bérköltségekkel, és ezek egy részét megpróbálták beépíteni az áraikba – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A szakértő szerint szemben a korábbi évekkel viszonylag hamar egyértelművé vált, hogy mekkora béremelésekre lehet számítani 2022-ben, így a ennek alapján tudták kialakítani árazási stratégiájukat.

Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója is a következő hónapok legfontosabb feladatának az ár-bér spirál letörését jelölte meg, amely szerinte azoknál a termékeknél jelenhet meg, amelyeket nem érintenek hatósági árak.

Regős Gábor, a kormánynak sokat dolgozó Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője felhívja a figyelmet arra, hogy az ár-bér spirál letöréséhez szükség van az inflációs várakozások megfékezése. Ehhez szigorúbb fiskális és monetáris politikát kell folytatni. Virovácz Péter a jegybank inflációs jelentésére hivatkozva megjegyezte, hogy a fogyasztói kosárból lényegében eltűntek azok a termékek, amelyeknél nulla alatti vagy nulla közeli az infláció.

Regős Gábor szerint az infláció szempontjából fontosak lesznek a januári adatok, hiszen ezekből derül ki, hogy a vállalkozások az év elején mennyire emelték az eladási áraikat. Az elemző idézte januári felmérésüket, amely szerint a háztartások mintegy fele öt százalék feletti inflációt vár a következő egy évre.