Az európai parlamenti vita és a Magyarország elleni "hadjárat" hamis és hazug, ami a gyermekvédelmi törvény miatt indult. Erre reagál a kormány hétfőn megjelent határozata - mondta Gulyás Gergely. A törvény - ami a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről is szól a címe szerint, a szerk. - az emberi méltóságot maximálisan tiszteletben tartja, és összhangban van az uniós és magyar jogszabályokkal. A kormány áll minden jogi vita elé - tette hozzá a miniszter.

Járványügyi kérdésekről is tárgyalt a kormány. Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, a koronavírus delta variánsa és a 4. járványhullám Gulyás szerint azokat az országokat sújtja, amelyek lakói nem oltatták be magukat. A nálunk alkalmazott összes oltás alkalmas a delta elleni védelemre. A kormány ezért oltási akciót indít, a háziorvosok medikusok segítségével felkeresik a 60 év felülieket, és kérik őket, hogy oltassák be magunkat. Személyre szabott kampány lesz, az ovosoknak odaadja a népegyészségügyi központ azoknak a listáját, akik eddig nem oltatták be magukat - mondta egy újságírói kérdésre válaszolva a miniszter. Akik nem oltatták be magukat, azoknál súlyosabb is lehet a betegség lefolyása a delta variánssal, mint más koronavírus-változatnál.

A kormány kéri azokat, akik külföldre utaznak, a konzuli szolgálat honlapján tájékozódjanak az adott országba utazás szabályairól.

Vizsgálják azt, kell-e 3. oltás

A Sinopharm oltás hatásosságával kapcsolatos kérdésre válaszolva később Gulyás elmondta, hogy jelenleg minden oltóanyag hatásosságát vizsgálják, azt is, hogy kell-e harmadik oltás. Ha még beoltatná magát az a 2,5 millió ember, aki eddig nem tette, meglenne a társadalmi védettség, kötelezővé azonban nem teszik - idézte a minisztert a hvg.hu. A delta variáns miatt jelenleg 80-85 százalékra teszik a társadalmi immunitás elérését.

Regisztráció a fém, homok, sóder alapanyagok kivitelére

Építésügyi gazdasági intézkedésekről is tárgyalt a kormány; a piaci folyamatok - különösen a fém termékek piacán - nem indokolnak akkor áremelést, amely bekövetkezett. A kormány ezért a termékek kivitelére engedélyezést vezet be 2021. október 1-jétől (azért csak ősszel, mert ehhez uniós jóváhagyás kell), de előtte már, azonnali hatállyal bejelentési kötelezettséghez kötik az exportot. Csak bejelentéssel (az ekáer-en keresztül) lehet acél, vas, homok, kő, kavics sóder terméket és szigetelőanyagot kivinni, és ezek közúti fuvarozását is nyomon követi az állam.

Kiegészítő bányajáradékot is bevezetnek egyes termékekre, ez a kőfejtő, gipsz, kavics, kréta, homok, agyag bányákat, valamint a mész és gipszgyártást, cementgyártást végző vállalkozásokat érinti. A homok, kavics, sóder, cement esetén a kormány által meghatározott áron felüli értékesítés esetén, a különbözet 90 százalékát kivető járadékot kell fizetni a cégeknek, amelyeknek az árbevétele a 3 milliárd forintot meghaladja - írta meg a Portfolio.hu. A bányászati kitermelést egy éven belül el kell indítani a jog elnyerését követően, az eddigi 2 év helyett.

A helyreállítási alappal kapcsolatos híreket Gulyás álhírnek nevezte. Hónapok óta folynak tárgyalások, de igaz, az elmúlt 2-3 hétben már lezárt témákkal kapcsolatban is előállít Brüsszel új kérésekkel. A kormány eddig minden kérdésre megnyugtató választ adott - mondta a miniszter. Korábban a Politico brüsszeli kiadása számolt be arról, hogy csúszhat a magyar helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyása, mivel az Európai Bizottság elégedetlen a magyar kormány korrupcióellenes intézkedéseivel. A magyar helyreállítrási terv elfogadását korábban július 12-i határidőre tervezték.

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-posztjában arról írt, hogy"konstruktív párbeszédet folytatnak az Európai Bizottsággal", amely azonban új kéréseket fogalmazott meg. A miniszter szerint a gyermekvédelmi törvény - amely mások szerint egyben melegellenes javaslat is, a szerk. - miatt. Ezt a jogszabályt azonban - jegyzi meg cikkében a hvg.hu - csak nemrég fogadta el a magyar parlament, ez nem képezheti a Magyarország ellen már folyó jogállamisági eljárás részét.