Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A kisbabáknak kedvük támad megszületni" - jelentette ki büszkén Orbán Viktor 2013 februárjában, ám az akkori miniszterelnöki jövendölés nem jött be: 2013-ban 1600-zal esett születésszám, és a következő hat évben sem sikerült elrugaszkodni, elérni az elmúlt 20 év csúcsát, a 2006-os 99,8 ezres számot - írja a Népszava.

Az Orbán-kormány évről évre emeli a családok támogatását. A miniszterelnök 2013-as bejelentésekor már túl voltak többek között a családi adókedvezmény bevezetésén és a gyes reformján. Aztán 2015-2016-ban úgy vélték, megtalálták a csodamegoldást: ekkor nevezték át a szocpolt családi otthonteremtési kedvezményre (csok), majd kihirdették, hogy aki három gyermeket vállal maximum tízéves határidővel, 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 milliós kedvezményes hitelt kaphat.

A csok bevezetése eltelt öt év, és úgy fest, idén végre történt valami. A KSH július végén közölt adatai szerint az első félévben 5,5 százalékkal nőtt a születésszám az előző év azonos időszakához képest.  Az adatokkal azonban óvatosan kell bánni. Először is az elmúlt négy évben csökkent a születésszám, azaz alacsony volt a bázis, amihez képest az 5,5 százalékos pluszt mérték. Másrészt az az adat, ami azt mutatja, hogy átlagosan egy nő élete folyamán hány gyereket vállal (a teljes termékenységi arányszám), kicsit emelkedett ugyan, de épphogy 1,5 felé megy. Ennek a számnak 2 körül kellene lennie ahhoz, hogy a társadalom lélekszáma ne csökkenjen drasztikusan.

Árnyalja a képet az a megállapítás is, amit két demográfus, Spéder Zsolt és Kapitány Balázs egy 2018-as tanulmányában tett: zajlik az úgynevezett visszapótlás. Ez azt jelenti, hogy egyre több nő tanul tovább, épít karriert, ezért későbbre halasztotta a gyerekvállalást. Az első babát a nők átlagosan 28-30 évesen szülik meg. Az utóbbi években viszont igyekeznek "maguktól is bepótolni a lemaradást", azaz átmeneti jelleggel megugrik a születésszám. Így a korábban elhalasztott gyermekek egy része születhetett meg.