Karácsonyi ajándéknak nagyon komoly tételeket csoportosított át a kormány a december 24-én közzétett 1978/2021. (XII. 24.) Korm. határozattal a Gazdaság-újraindítási programok előirányzatból és a Központi Maradványelszámolási Alapból. Összesen 341 466 379 941 forint egyszeri elosztásról döntött az Orbán-kabinet csak a gazdaságvédelmi alap terhére, de vannak kisebb tételek is. 

Így például a helyi önkormányzatok általános feladatainak működési célú támogatása alcím terhére elosztottak 45 millió forintot Tiszaderzs önkormányzat számára lakásfelújításra, Tiszaigarban 40 millió megy a közúthálózat javítására, Tiaszörsön 45 millió ingatlanfelújításra, Tiszaszentimrén egy idősek otthona fejlesztésére megy 60 millió, Tomajmonostrán szaktantermet alakítanak ki 40 millióból, Nagyivánon 25 millióból eszközbeszerzést és ingatlanfejlesztést valósítanak meg, míg Nagyaron a buszfurdól megépítését támogatják 66,64 millióval - derül ki a Magyar Közlönyből.

Viszont a hatalmas költekezés egészen sok feladatra és tételre megy el:

  1. A Miniszterelnökséghez egyéb működési célokra 6,03 milliárd forintot irányítanak át az Erzsébet gyermek- és ifjúsági táborok támogatására, de örökségvédelmi emlékhelyekkel kapcsolatos feladatokra megy összesen 148 millió forint, nonprofit szervezetek segítésére 73 millió. A kancelláriaminisztérium alá tartozó gazdasági társaságok összesen 2,35 milliárdot kapnak beruházásokra.
  2. Az Agrárminisztériumnál a szakmai és társadalmi szervezetek 1,5 milliárd forint egyéb működési támogatáshoz jutnak.
  3. A Belügyminisztériumnál a Vízügyi Igazgatóságok személyi juttatásokra 5,42 millió forintot, beruházásokra 318,4 millió forintot kapnak.
  4. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál jóval több célra megy költségvetési forrás karácsonyi ajándékként. Kormányzati szakpolitikák dologi kiadásaira 2,76 milliárd, egyéb felhalmozási célokra 2 milliárd utalódik, Az ITM-hez tartozó társaságok például 45,5 milliárdot kapnak, a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. 4,5 milliárdhoz jut, miközben a Villamosenergia-termelés mint rendszerbiztonsági szolgáltatás ellentételezésével összefüggő feladatokra 45,27 milliárdot csoportosítanak át.
  5. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Stipendium Hungaricum külföldieknek járó ösztöndíjakra kap még 232 millió forintot. 
  6. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is több tételnyi átcsoportosításban részesül: 500 millió forint megy a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltárhoz, a kulturális szervezetek működési kiadásokra 754 milliót kapnak, közkönyvtári és művészeti nyugdíjsegélyekre 953 millió forintot utal a kormány. Jóval több megy kiemelt sportegyesületek támogatására: 4,05 milliárd forint. 
  7. A Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda nonprofit civilszervezetek támogatására 300 millió forintot kap.
  8. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanokkal kapcsolatos beruházásokra 6,477 milliárdban részesül. 
  9. A határon túli fejlesztéseket, ösztöndíjakat, felekezeti támogatásokat folyósító Bethlen Gábor Alap 1,69 milliárdot kap az év végén. Ide még nemzetpolitikai célokra tovább 1,69 milliárdot is folyósítanak.
  10. Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és sportesemény pályázatok, valamint kiemelt hazai rendezésű sportesemények támogatására összesen közel 2 milliárd forintot utalnak a költségvetésből. Sportlétesítmények fejlesztésére megy további 700 millió. 
  11. Turisztikai fejlesztésekre 1,2 milliárd megy.
  12. Egyházi működési, program és fejlesztési támogatásokra közel 551 milliót folyósítanak.

Elvonások is vannak a költségvetésben: a Miniszterelnöki Kabinetiroda dologi kiadásokra és beruházásokra mintegy 451 millió forinttal kevesebbet költhet, az ITM alá tartozó szakképzési centrumoktól elvonnak közel 80 millió forintot. A nagyvállalati beruházási programot 1,9 milliárddal karcsúsítja az Orbán-kormány.