Az iparűzési adó felezése száz, a gépjárműadó elvétele harminchat, az ingyenes parkolás pedig további milliárdokat von el a településektől. A kormányzati elvonások a kultúrát, de már a területgondozást és óvodákat is veszélyeztethetik.

"Nem lesz nyolcszor fűkaszálás csak négyszer lesz fűkaszálás. Nem annyi vizet használunk, hanem kevesebbet. Vagy például az óvodai csoportoknál kihasználjuk a törvényes maximális létszámot és kevesebb csoport fog indulni. Nyilván ezt csak szeptembertől lehet megvalósítani." - nyilatkozta Gémesi György, a MÖSZ elnöke az ATV Híradónak.

"Ahogy a főváros is központilag tájékoztatni fogja a budapestieket a Budapest-ellenes döntésekről, úgy fogják ezt megtenni a kerületi DK-s polgármesterek..." - mondta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.

Székesfehérvár fideszes polgármestere másként gondolja

Székesfehérvár bevételei is csökkentek, igaz a kormány kétmilliárd forintot ajándékozott működési költségeik fedezésére. A város fideszes polgármestere szerint nincs szó elvonásokról és politikai leszámolásról. Cser-Palkovics András hozzátette: ők stabil költségvetéssel vágnak neki az évnek, de a nagyobb városoknak így is további forrásra lesz szüksége.

Az ATV megkereste Győr fideszes polgármesterét is. Dézsi Csaba András szerint vannak, akik aggódnak, míg mások dolgoznak, ő az utóbbiak közé tartozik.