Az Európai Bizottság alapos értékelésnek vetette alá Samsung SDI gödi beruházásához tervezett állami támogatásokat - derül ki a G7 cikkéből. Az elektromos autók számára akkumulátorokat gyártó üzem jelentős bővítését a magyar állam 108 millió euróval (mostani árfolyamon nagyjából 37 milliárd forint) akarja támogatni, de ehhez szükség van a bizottság engedélyére.

Ez azonban nem megy egyszerűen, tavaly októberben a bizottság részletes vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a támogatás összhangban áll-e az uniós szabályokkal. Az állami támogatásnak nagy vonalakban az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie, hogy átmenjen a bizottság szűrőjén:

  • nem haladhatja meg a szóban forgó régióra alkalmazandó regionális támogatási felső határt;
    nem járhat olyan indokolatlan negatív hatásokkal, mint például felesleges kapacitások létrehozása egy hanyatló piacon;
  • nem térítheti el a beruházást másik, gazdaságilag ugyanannyira vagy még inkább hátrányos helyzetű uniós régióból, mint amilyen az a régió, ahol a támogatott beruházás található;
  • nem okozhatja közvetlenül a meglévő vagy beszüntetett tevékenységek áthelyezését az EU más részeiről a támogatott létesítménybe; valamint
  • a hátrányos helyzetű régióba történő beruházás ösztönzéséhez szükséges minimális szintre kell korlátozódnia.

A bizottság áprilisi állásfoglalásából az derült ki, hogy az első három feltétel teljesül, míg a negyedikkel már gondok lehetnek. Az ötödikkel pedig olyan nagy problémát lát a brüsszeli szervezet, ami miatt - ha a magyar kormányzatnak nem sikerül meggyőző bizonyítékokat felvonultatnia - teljesen megtilthatja a támogatás kifizetését - írja a lap cikkében.