Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön jelentette be, hogy a lehető legrövidebb határidővel új, nulla százalékos kamatú hitelterméket tesz elérhetővé a covid-járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatok vállalkozásai számára. A maximum 10 millió forintig elérhető hitelt az MFB Pontok fiókhálózatában igényelhetik majd a vállalkozások. A kölcsönt 10 éves futamidővel és 3 éves türelmi idő mellett igényelhetik a cégek, azaz annak törlesztését az adós a hitel folyósítását követően csak 3 év türelmi idő után kezdi meg.

"Elsősorban azokat a szektorokat segítenék a 10 millió forintos kamatmentes vállalkozói hitellel, melyeket a korlátozó intézkedések leginkább sújtottak" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az Infostart összegzése szerint.

Eredetileg 100 milliárd forintban határozta meg a kormány a keretösszeget, de György elmondta, ha a jelentkezők száma indokolttá teszi, a rendelkezésre álló keretet bővíthetik, hiszen ha sikeres a termék, az azt jelzi, szüksége van erre a piacnak. Ugyanakkor úgy látja, nem feltétlenül mindenki fogja kihasználni az említett 10 milliós keretet.

Hiszen "a magyar vállalkozók, különösen a mikrovállalkozók bölcsek, és a szó pozitív értelmében a protestáns puritán német vonalat képviselik, organikusan fejlődnek, és a saját megtakarításaikból nőnek fel" - magyarázta a konstrukciót az államtitkár, aki szerint eladósodás nélkül az állami bértámogatáshoz és a megtakarításaikhoz nyúltak eddig a vállalkozások. Éppen ezért az újraindítási hitel is arra készült, hogy a nyitáskor legyen elég likviditásuk ahhoz, hogy a megnövekedett forgóeszköz-igényt képesek legyenek fedezni.

György László megjegyezte, az elemzéseikből az köszön vissza, hogy a 2017 és 2019 közötti időszak volt a foglalkoztatás és a bérek növekedése, valamint a mikrovállalkozások felhalmozása szempontjából a legjobb három éve a magyar gazdaságnak az elmúlt 30 évben. Így az ekkor keletkezett megtakarítások, továbbá a gazdaságvédelmi- és a gazdaság-újraindítási akcióterv 10 millió forintos hitelkerete, reményeik szerint, kézzel fogható segítség lesz a magyar gazdaság újraindításában és azon szolgáltató szektorok gyors talpra állásában, amelyeket a korlátozó intézkedések érintettek.