Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a lépést nem indokolták, a döntés oka minden bizonnyal az égető emberhiány lehet. Mint azt a Napi.hu korábban megírta: a kormányhivataloknál nemrég tömeges felmondások voltak, miközben létszámleépítés is történt.

A mostani módosítás rövidített nyitvatartást hoz a fővárosi kormányablakoknál. A portál úgy tudja, György István kormánymegbízott a kerületi polgármestereknek is kiküldött egy körlevelet erről. Azt írta: az ügyfelek helyben történő értesítéséről ő gondoskodott. A kormanyablak.hu-n egyébként már az új nyitvatartás van fenn. A változások így festenek:

Eddigi nyitvatartás

Hétfő 7-17
Kedd 8-17
Szerda 8-20
Csütörtök 8-18
Péntek 8-14.
(Ez az általános nyitvatartás, sok helyen már most is rövidítésekkel működnek a kormányablakok bizonyos ügytípusoknál.)

Új nyitvatartás

Hétfő 7-17
Kedd 9-17
Szerda 10-20
Csütörtök 9-17
Péntek 9-13.
Ez összesen 7 óra csökkenés hetente.

Március óta érik a krach

A kormányhivatali fizetések továbbra is mélyen az országos átlag alatt vannak: nagyon sok ügyintéző még mindig a garantált bérminimumot (bruttó 195 ezer forint) kapja, vagy csak néhány ezer forinttal efölött keres. Az idén márciusban életbe lépett kormányzati igazgatásról szóló törvény egy órával megnövelte a napi munkaidőt, amelybe már nem számít bele az ebédszünet fél órája sem. A megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozóknak egyebek közt már nem jár cafeteria, az alapszabadság pedig 25 napról 20 napra csökkent. Mindezek hatására kilépési hullám indult meg a kormányhivataloknál.

Mi több, márciusban a kormány "bújtatott" létszámcsökkentést kezdeményezett egyes kirendeltségeknél - átlagosan 6,5 százalékkal csökkentették az állományt. A leépítésekkel és a felmondásokkal együtt becsülhető az átlag 10 százalék feletti országos létszámhiány - ami bizonyos területeken 4-6 százalékot, van ahol pedig 15-16 százalékot takar.