A kormány péntek délután beadott egy salátatörvényt, ami az új erőviszonyokhoz igazítja a rendőrségi és a titkosszolgálatokról szóló törvényeket is érinti, mivel a polgári titkosszolgálatok Pintér Sándor belügyminisztertől Rogán Antal propagandaminiszterhez kerültek – szúrta ki a 444.hu.

A volt igazságügyi államtitkár és Végrehajtói Kar vesztegetéssel gyanúsított elnökének találkozóit a Pintér alá tartozó Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) emberei figyelték meg.

Most viszont kikerül a törvényből az NVSZ kizárólagos hatásköre a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokra. A korrupciómegelőzés jelentős része Rogánhoz kerül. Pintér mostantól csak a saját minisztériumát és az alá tartozó szervezetek állományát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alkalmazottjait, az Országgyűlési Őrség állományát, a területi igazgatás foglalkoztatottjait és az egészségügyben dolgozókat figyelheti meg.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat hatásköre a belügyminiszter által irányított ágazatok közül a köznevelési és a szociális intézményekre nem terjed ki.

Ugyancsak a 444.hu találata,, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter hatásköréből látszólag kikerül az Eximbank.