A kormánypárti OĽANO-val, a Sme rodinával és a Za ľudíval kötött megállapodás szerint támogatták az SaS képviselői is. A törvényhozás ezzel együtt tudomásul vette az államháztartás következő három évre szóló költségvetését - számol be róla a bumm.sk, a Tasr szlovák hírügynökségre és a Denník N napilapra hivatkozva.

A költségvetési hiány jövőre a GDP 6,44%-ára nő, az idei közel 5%-ról. Az ideiglenes intézkedések hatásaitól megtisztított hiány a GDP 3,1%-a lesz, ami közelít az idei érve várt 2,9%-hoz. A bevételi oldalon 26,699 milliárd euróval, a kiadási oldalon 35,041 milliárd euróval számol a költségvetés, a különbség 8,3 milliárd. Az államháztartás teljes tervezett bevétele eléri az 50,579 milliárd eurót, a kiadások az 58,451 milliárdot, a deficit 7,9 milliárd euró.

Az energiaválság kapcsán a költségvetés a jövő évre 3,4 milliárd euróval számol, amelyet a kompenzációs intézkedésekre fordítanak. Ezt a keretet több tárca között osztják szét, például a gazdasági és munkaügyi minisztérium között.

Richard Sulík SaS-elnök kijelentette: a szavazásnál minden a megegyezések szerint zajlott.

Kár hogy a koalícióban ez nem így működött

- jegyezte meg. Szerinte nem tekinthető a további együttműködés jelének a költségvetés megszavazása. 

Veronika Remišová, a Za ľudí vezetője szerint nem kellett volna eddig húzni a költségvetés elfogadását, de az eredmény a lényeg.

Értékelem mindazoknak a felelősségérzetét, akik a költségvetés mellett szavaztak. Ez azt jelenti, hogy az emberek megkapják a segítséget az energiaválság idején, a gyermekes családok, az egészségügyi dolgozók és a nyugdíjasok

- fogalmazott. A költségvetést támogatták az OĽaNO, SaS és Sme rodina képviselői, a Za ľudí képviselői, valamint az OĽaNO-frakció volt tagjai. a Smer és a Hlas tartózkodott. A költségvetés mellett szavazott Tomáš Valášek (PS) és Miroslav Kollár (Spolu) is.

Alig több, mint egy hete, hogy az Eduard Heger-vezette kabinet megbukott a parlamenti bizalmi szavazáson. A pozsonyi kormányzás jövője egyelőre kérdéses, egy új kormánykoalíció létrehozása és az előrehozott választások lehetősége egyaránt felmerült. A kormány bukása miatt lógott a levegőben a jövő évi költségvetés is. 

A belpolitikai válság ellenére a szlovák gazdaság 2023-ban 1,5, 2024-ben pedig már 3 százalékos növekedést érhet el; az átlagos infláció jövőre várhatóan eléri a 10 százalékot, 2024-ben pedig 9% körül alakulhat. Mindez a Szlovák Nemzeti Bank friss előrejelzéséből derül ki.