A most kezdődő európai uniós csúcson három fő téma lesz a meghatározó, ez töltötte ki a magyar kormány legutóbbi ülését is – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elsődleges téma az energiaárak kérdése, aminél Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy ez szabályozott, állami szinten korlátozott termékkör legyen.

Tényszerűen megugrottak az energiaárak, aminek több oka van. Ez részben a világpiaci folyamatok, nagyobb részben az Európai Bizottság átgondolatlan politikája miatt, ami ráterheli a többletköltséget a fogyasztókra – véli Gulyás.

Mindenhol máshol többe kerül Európában az energia, Bécsben, Németországban is többszörös, Stockholmban nyolcszoros ára van az energiának, amit nem akar hagyni a kormány. Különösen elutasító a kabinet az ellen, hogy mindezt klímahelyzettel, klímavédelmi indokokkal terhelne a lakásokkal, autókkal rendelkező lakosokra adóemelés útján.

Ez nyílt támadás a rezsicsökkentéssel szemben

 -  mondta Gulyás.

Most igazolódik a legjobban vissza az oroszokkal kötött fixáras gázellátási szerződés – mondta kérdésre válaszolva Gulyás.

Ennek megfelelően a magyar kormány több javaslattal is készül, és kész megvétózni a szabadpiaci árazásra hajtó törekvéseket.

Nem támogatja Brüsszel a migráció megakadályozását

Megnövekedett, megtöbbszöröződött a magyar határon a migrációs nyomás. Ebben a magyart kormány elutasítja, hogy az Európai Bizottság kritikával illeti a magyar hatóságokat és a határkerítést, ami Európa egészét védi, ehhez aktuálisan cseh rendvédők is csatlakoznak. Brüsszelnek nem sújtani, hanem támogatnia kell a magyar hatóságok munkáját – véli Gulyás.

Eddig nagyjából 588 milliárd forintot költött az állam a migráció kezelésére, uniós forrásból csak 7 milliárd jött erre a célra.

Készülődés a vétóra

Magyarország kész arra, hogy eredménytelenné tegye a legújabb uniós csúcsot a lengyel kormány jogértelmezése miatt. Lengyelország kijelentette, hogy az uniós jog nem írhatja felül az országos jogrendszerét. Értelmetlen és céltalan a vita egy olyan szélsőséges szervezet előtt mint az Európai Parlament – mondta Gulyás.

Elismerik a precedensjogot tagállamok, Magyarország is, de ezt az uniós szerződés nem rögzíti. Gulyás francia, spanyol és cseh és német alkotmánybírósági, illetve esetek felidézésével támasztotta mindezt alá.

Szóban már megállapodtak reptérről

Idén vagy jövő év elején lezárulhat a Budapest Airport megvásárlása. Nagy, bonyolult műveletről van szó, ez teszi időigényessé a folyamatot, amiben Gulyás utalásai alapján megszületett a megállapodás.

Két vizsgálat legalább van, ezek alapján kifejezetten jó alkut kötött a magyar állam – mondta kérdésre válaszolva Gulyás

Nem évtizedes lesz a megtérülés, de a járvány előtti 16-17 milliós utasszámot 24-25 millióra lehet fejleszteni, ezeket a lépéseket az állami tulajdonban meg is lehet valósítani.